Wykonanie
Składniki:
Biszkopt2
jajkapół szklanki
cukrupół szklanki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanejMasa serowa i
galaretka1kg
twarogu sernikowegopuszka
mleka skondensowanego słodzonego5 łyżeczek
żelatyny3/4 ciepłej zimnej
wodygalaretka truskawkowaPrzygotowanie:
Biszkopt i
galaretka:Obie
mąki mieszamy ze sobą,
jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do utartych
jajek, dodajemy stopniowo zmieszane
mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.Dno tortownicy (22cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180, przez około 20 minut – do suchego patyczka.Odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu (można zmniejszyć ilość
wody do 400 ml). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.Ostudzoną i już gęstniejącą
galaretkę wlewamy do mniejszej tortownicy ( 18cm ), wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego ścięcia.Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Twaróg miksujemy z
mlekiem skondensowanym do momentu, aż masa będzie jednolita. Dodajemy
żelatynę i wszystko razem chwilę mieszamy.Na
biszkopt wylewamy około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały, następnie na masę
serową ostrożnie, na środku wykładamy stężałą
galaretkę – jeśli masa wyszła zbyt płynna, to przed wyłożeniem
galaretki, warto włożyć ciasto na około 15 minut do lodówki, by masa stężała.Na
galaretkę wylewamy pozostałą masę sernikową.Całość wkładamy do lodówki, do pełnego stężenia.Przed podaniem sernik możemy polać
czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi, lub udekorować go
owocami.Przepis znalazłam na stronie wypiekibeaty.com.plKategorie: