ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z galaretką w środku

Sernik na zimno z galaretką w środku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa serowa i galaretka
1kg twarogu sernikowego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
5 łyżeczek żelatyny
3/4 ciepłej zimnej wody
galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Biszkopt i galaretka:
Obie mąki mieszamy ze sobą, jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do utartych jajek, dodajemy stopniowo zmieszane mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Dno tortownicy (22cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180, przez około 20 minut – do suchego patyczka.
Odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu (można zmniejszyć ilość wody do 400 ml). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ostudzoną i już gęstniejącą galaretkę wlewamy do mniejszej tortownicy ( 18cm ), wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego ścięcia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Twaróg miksujemy z mlekiem skondensowanym do momentu, aż masa będzie jednolita. Dodajemy żelatynę i wszystko razem chwilę mieszamy.
Na biszkopt wylewamy około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały, następnie na masę serową ostrożnie, na środku wykładamy stężałą galaretkę – jeśli masa wyszła zbyt płynna, to przed wyłożeniem galaretki, warto włożyć ciasto na około 15 minut do lodówki, by masa stężała.
Na galaretkę wylewamy pozostałą masę sernikową.
Całość wkładamy do lodówki, do pełnego stężenia.
Przed podaniem sernik możemy polać czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi, lub udekorować go owocami.
Przepis znalazłam na stronie wypiekibeaty.com.pl
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/sernik-na-zimno-z-galaretka-w-srodku