Wykonanie
Składniki18 - 20 sztukCiasto125 g
masła1 szklanka
wody1 szklanka
mąki5 mniejszych
jajekPrzełożenie
bita śmietana z
cukrem pudrem / krem budyniowy (z Karpatki) / crème pâtissière (z brioszek)
cukier puder do posypania lub
polewa czekoladowaPrzygotowanie
Masło roztopić w garnku, dodać
wodę i zagotować. Wsypać
mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodawać po jedym
jajku mieszając drewnianą łyżką lub miksując mikserem na wolnych obrotach, aż uzyskamy gładką masę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką 2 cm np. taką . Można też ciasto rozsmarować za pomocą łyżki. Wycisnąć ok. 7 - 8 cm paski masy z rękawa zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciasto urośnie podczas pieczenia) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 22 minuty na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ciasto opadnie.Upieczone eklerki zdjąć z blaszki i ostudzić, upiec kolejną porcję ciasta.Eklerki przekroić wzdłuż, na dolną część nałożyć
bitą śmietanę lub krem (np. za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego), przykryć górną częścią i posypać
cukrem pudrem lub polać polewą.WskazówkiOprócz kremu czy
bitej śmietany można dodać do nadzienia kilka świeżych
malin.