Wykonanie
Delikatne, rozpływaj ą ce się w ustach... Wprost nieziemskie! Takie właśnie są ptysie, które Wam przedstawiam. Przepis to tradycyjna receptura, którą zaczerpnęłam z książki pt."Ciasta i
Ciasteczka Siostry
Marii". Ptysie z tego przepisu wychodzą zawsze udane :)Produkty:150
mąki80 g
masła4
jajka250 ml
wody1 ły ż eczka
proszku do pieczenia (kopiasta)400 g
bitej śmietany lub innego dowolnego kremu
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Do garnka wlej
wodę, dodaj
margarynę i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki porcjami dodawaj
mąkę i całość mieszaj energicznie łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Zestaw z ognia, wystudź.Masę przełóż do miski i zmiksuj z dodawanymi kolejno
jajkami i
proszkiem do pieczenia. Ucieraj aż powstanie gładkie ciasto.Na blachę wyłóż papier do pieczenia i nakładaj ciasto przy pomocy szprycy lub łyżki. Ważne jest by zachować duże odstępy
między ptysiami ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170 stopni ok. 20 min.Po upieczeniu i ostygnięciu przekrój każdego ptysia i wypełnij
bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na wierzchu posyp
cukrem pudrem.Porcja ciasta na ok.20 ptysi.


