ßßß Cookit - przepis na Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Delikatne, rozpływaj ą ce się w ustach... Wprost nieziemskie! Takie właśnie są ptysie, które Wam przedstawiam. Przepis to tradycyjna receptura, którą zaczerpnęłam z książki pt."Ciasta i Ciasteczka Siostry Marii". Ptysie z tego przepisu wychodzą zawsze udane :)
Produkty:
150 mąki
80 g masła
4 jajka
250 ml wody
1 ły ż eczka proszku do pieczenia (kopiasta)
400 g bitej śmietany lub innego dowolnego kremu
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki porcjami dodawaj mąkę i całość mieszaj energicznie łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Zestaw z ognia, wystudź.
Masę przełóż do miski i zmiksuj z dodawanymi kolejno jajkami i proszkiem do pieczenia. Ucieraj aż powstanie gładkie ciasto.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia i nakładaj ciasto przy pomocy szprycy lub łyżki. Ważne jest by zachować duże odstępy między ptysiami ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170 stopni ok. 20 min.
Po upieczeniu i ostygnięciu przekrój każdego ptysia i wypełnij bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na wierzchu posyp cukrem pudrem.
Porcja ciasta na ok.20 ptysi.
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/vi.html