ßßß
Czekoladowy mus z awokado, Fot. Janusz AndraszSkładniki:2 dobrze dojrzałe awokado5 czubatych łyżek ciemnego kakao1 łyżka miodukilka truskawek2 gałązki świeżej miętyAwokado rozciąć na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć je do naczynia do blendowania. Dodać kakao i miód. Z gałązek mięty oderwać listki, drobno je posiekać i również wrzucić do awokado, zachowując kilka listków do dekoracji. Wszystko dobrze zmiksować, w razie potrzeby dodając łyżkę lub dwie wody lub jeśli ktoś lubi, oliwy z oliwek.Truskawki pokroić w plastry i dowolnie udekorować nimi mus. Na wierzchu ułożyć listek mięty.
Wychowany zostałem na kresowej kuchni mojej babci. Od zawsze umiałem zrobić w kuchni "coś z niczego". Umiejętność ta wielokrotnie się przydawała w czasie mojej nauki w szkole średniej i na studiach. Przypadł on na szaro-smutne czasy, jakie nastały w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy dostanie nawet najprostszych artykułów spożywczych wymagało stania w długich kolejkach a żywienie w internatowej stołówce monotonne i bezbarwne. Po 10 latach pracy w jednej z korporacji, wziąłem nogi za pas i uciekłem od niej na drugi kraniec Europy - do Portugalii. Spędziłem tam prawie że 10 lat, smakując, degustując i oczywiście również gotując.Będąc jeszcze jedną nogą w Portugalii, rozpocząłem pracę nad pierwszym polskim przewodnikiem po Lizbonie, który ukazał się w roku 2010. Wtedy też zacząłem prowadzić bloga Luzomania. Od jakiegoś czasu staram się łączyć na blogu andrasz-kulinarnie polską kresową kuchnię z pochodzącą z pogranicza Europy z podobnie wielokulturową jak ta kresowa, kuchnią portugalską. Propaguję ją również, prowadząc warsztaty kulinarne.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Janusz Andrasz