ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW Z GRUSZKĄ I CAMMEMEBERTEM

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW Z GRUSZKĄ I CAMMEMEBERTEM

nazwa

Wykonanie

Pieczone buraczki są moją ulubioną formą ich spożywania. Mam na blogu kilka sałatek z ich udziałem. Tę zrobiłam jako eksperyment w poszukiwaniu jakiegoś nowego wege dania na wielkanocny stół dla mojej córki. Jest bogata w smaki i faktury – oprócz pieczonych warzyw zawiera owoce , słodką gruszkę i wyrazisty w smaku cammembert z pieprzem. Dla dodania chrupkości posypałam ją pestkami słonecznika i dyni oraz prażonym sezamem. Doprawiona jest pasującym zawsze do buraczków octem balsamicznym oraz olejem rzepakowym Rapso ze specjalnie wybranych upraw.
3 upieczone buraczki
Duża gruszka
½ krążka camemberta
Sól, pieprz z młynka
Łyżka octu balsamicznego
Dwie łyżki dobrego oleju lub oliwy( dałam olej Rapso)
Po łyżce ziaren słonecznika i białego sezamu ( u mnie Kresto)
Łyżka pestek dyni
Buraczki upiekłam w piekarniku w 180 C, sprawdzając ich miękkość widelcem – jak wchodził stawiając lekko opór, wyjęłam. Po obraniu i wystudzeniu pokroiłam je w cienkie krążki. Ułożyłam koncentrycznie na talerzu , posoliłam lekko i skropiłam octem balsamicznym.
Na buraczkach położyłam pokrojoną na podłużne plastry gruszkę i kliny sera. Posypałam pieprzem z młynka, skropiłam olejem.
Sezam uprażyłam na suchej patelni , na średnim ogniu, uważając bu pozostał złoty a nie brązowy, bo wtedy jest gorzki. Posypałam nim sałatkę , dorzucając pestki słonecznika i dyni.
Sałatka wyszła bardzo ciekawa ze względu na bogactwo smaków i konsystencji składników. Buraczki al dente , miękka gruszka i ser zostały uzupełnione chrupkimi ziarnami a bardzo lubiany przeze mnie prażony sezam dopełnił dzieła i smaku. Ocet balsamiczny podkreślił smak buraczków i gruszki , ser pasował do nich kontrastując. Udała mi się ta sałatka i pewnie ją powtórzę na Święta albo przy innej okazji.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/salatka-z-pieczonych-buraczkow-z-gruszka-i-cammemebertem