Wykonanie

To jeszcze przepis z lata, kiedy miałam papierówki. Zrobiłam z nich mus i dodalam do naleśnikowego ciasta. Wyszly puszyste racuszki, idealny smak lata.Ok. 1, 5 szklanki
mąki2
jajka1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
musu jabłkowegoPłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaOlej do smażeniaszczypta
cukru i
soliJajka roztrzepałam
sola i
cukrem. Dodałam mieszając
mus jabłkowy,
mleko i
mąkę z proszkiem . Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego naleśnikowego i nabierać się dobrze łyżką.Na rozgrzanym
oleju smażyłam niewielkie owalne placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy się ścięły na wierzchu, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam na papierowych ręcznikach.Jak już wspomniałam, placuszki wyszły rewelacyjne, lekkie i puszyste. Zjedliśmy je z
bitą śmietaną i
wiśniami.Można je zrobić o każdej
porze roku.Smacznego !