Wykonanie

Najlepsze sushi wychodzi przyrządzone własnoręcznie w domuSkładniki:
ryż do sushi 500g tak około 2,5 szklanki6 płatów cienko pokrojonego
wędzonego łososiafilet
wędzonej makreliświeży
ogórekkilka
rzodkiewekkiełkisezam: biały i czarny5 płatów
nori, czyli
glony do sushi
imbir marynowany
sos sojowywasabiZaprawa do
ryżu:3,5 łyżki
octu ryżowego3 szklanki
wody1 łyżka
cukrupół łyżeczki
soliDodatkowo:mata bambusowa do zawijania sushipałeczki

Ryż płuczemy do momentu, aż
woda będzie przejrzysta. Zagotowaną
wodę ( 3 szklanki ) wlewamy do garnka z
ryżem i solimy. Gotujemy na dużym ogniu, około 4 minuty nieustannie mieszając, następnie zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy przykrywką garnek i gotujemy około 10-15 minut do momentu wchłonięcia się
wody. Następnie wyłączamy gaz i czekamy jeszcze 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przesypujemy
ryż do dużej misy i zalewamy
ryż przygotowanym wcześniej płynem skłądającym się z
octu ryżowego i
cukru, mieszamy. Przykrywamy
ryż ściereczką i czekamy, aż całkowicie ostygnie.




W tym czasie przygotowujemy składniki do nadzienia.
Ogórka obieramy ze skóry i w raz z
rzodkiewką kroimy w paseczki.Rozkładamy matę
bamusową na niej układamy płatek
glonu, następnie wykładamy równomiernie
ryż, na końcach zostawiamy centymetrowe paski bez nadzienia.
Ryż posypujemy
sezamem, układamy po 2 płaty
łososia, (
makrelę układamy wdłuż, obok warzyw ), na to układamy
ogórka i
rzodkiewkę, dodajemy
kiełki, na koniec możemy posypać
sezamem. Paski
glonu moczymy
wodą i zawijamy całość w rulon za pomocą maty. Tak uformowana tubę kroimy na mniejsze kawałki.* rada:
ryż jest bardzo klejący, więc trzeba często moczyć ręce. Do mokrych rąk tak się nie klei.




Sushi zajadamy z dodatkiem wasabi,
imbiru oraz kiełek. Przed zjedzeniem, przygotowanych kawałków, obowiązkowo maczamy je w
sosie sojowym i zajadamy!!!


SmacznegoKliknij na zdjęcie i poznaj inne pyszne dania: