ßßß Cookit - przepis na Sushi maki z wędzoną rybą

Sushi maki z wędzoną rybą

nazwa

Wykonanie

Najlepsze sushi wychodzi przyrządzone własnoręcznie w domu
Składniki:
ryż do sushi 500g tak około 2,5 szklanki
6 płatów cienko pokrojonego wędzonego łososia
filet wędzonej makreli
świeży ogórek
kilka rzodkiewek
kiełki
sezam: biały i czarny
5 płatów nori, czyli glony do sushi
imbir marynowany
sos sojowy
wasabi
Zaprawa do ryżu:
3,5 łyżki octu ryżowego
3 szklanki wody
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
mata bambusowa do zawijania sushi
pałeczki
Ryż płuczemy do momentu, aż woda będzie przejrzysta. Zagotowaną wodę ( 3 szklanki ) wlewamy do garnka z ryżem i solimy. Gotujemy na dużym ogniu, około 4 minuty nieustannie mieszając, następnie zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy przykrywką garnek i gotujemy około 10-15 minut do momentu wchłonięcia się wody. Następnie wyłączamy gaz i czekamy jeszcze 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przesypujemy ryż do dużej misy i zalewamy ryż przygotowanym wcześniej płynem skłądającym się z octu ryżowego i cukru, mieszamy. Przykrywamy ryż ściereczką i czekamy, aż całkowicie ostygnie.
W tym czasie przygotowujemy składniki do nadzienia. Ogórka obieramy ze skóry i w raz z rzodkiewką kroimy w paseczki.
Rozkładamy matę bamusową na niej układamy płatek glonu, następnie wykładamy równomiernie ryż, na końcach zostawiamy centymetrowe paski bez nadzienia. Ryż posypujemy sezamem, układamy po 2 płaty łososia, ( makrelę układamy wdłuż, obok warzyw ), na to układamy ogórka i rzodkiewkę, dodajemy kiełki, na koniec możemy posypać sezamem. Paski glonu moczymy wodą i zawijamy całość w rulon za pomocą maty. Tak uformowana tubę kroimy na mniejsze kawałki.
* rada: ryż jest bardzo klejący, więc trzeba często moczyć ręce. Do mokrych rąk tak się nie klei.
Sushi zajadamy z dodatkiem wasabi, imbiru oraz kiełek. Przed zjedzeniem, przygotowanych kawałków, obowiązkowo maczamy je w sosie sojowym i zajadamy!!!
Smacznego
Kliknij na zdjęcie i poznaj inne pyszne dania:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/kaszaryz/sushi-maki-z-wedzona-ryba