Wykonanie
RafaelloSkładnikiPlacki6
białek1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej200 gram
wiórków kokosowychKrem1/2 litra
mleka1 szklanka
cukru2 łyżki
mąki pszennej (czubate)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (czubate)250 gram
margaryny (dobrej jakości, np.
Kasia)Sposób przygotowaniaPlackKrok 1
Białka i
cukier ubić (z odrobiną
soli), dodać
proszek do pieczenia,
mąkę i
wiórki kokosowe (dwie łyżki wiórków zostawić do posypania ciasta po wierzchu).PlackiKrok 2Upiec trzy cienkie placki w blaszce 28x24 cm lub w tortownicy. Placki piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Najlepiej żeby placki nie zdążyły się zarumienić. :)MasaKrok 3Odlać 1/3 szklanki
mleka i wymieszać z nim
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. Gdy
mleko się zagotuje wlać mączny roztwór i ciągle mieszając jeszcze raz zagotować. Gotować ok. 3 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.Krok 4Po wystudzeniu masy, utrzeć ją z
margaryną . Przełożyć placki kremem, ostatni placek również posmarować trochę masą i posypać wiórkami.Krok 5Przechowywać w lodówce.