ßßß Cookit - przepis na Rafaello

Rafaello

nazwa

Wykonanie

Rafaello
Składniki
Placki
6 białek
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
200 gram wiórków kokosowych
Krem
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
250 gram margaryny (dobrej jakości, np. Kasia)
Sposób przygotowania
Plack
Krok 1
Białka i cukier ubić (z odrobiną soli), dodać proszek do pieczenia, mąkę i wiórki kokosowe (dwie łyżki wiórków zostawić do posypania ciasta po wierzchu).
Placki
Krok 2
Upiec trzy cienkie placki w blaszce 28x24 cm lub w tortownicy. Placki piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Najlepiej żeby placki nie zdążyły się zarumienić. :)
Masa
Krok 3
Odlać 1/3 szklanki mleka i wymieszać z nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mączny roztwór i ciągle mieszając jeszcze raz zagotować. Gotować ok. 3 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 4
Po wystudzeniu masy, utrzeć ją z margaryną . Przełożyć placki kremem, ostatni placek również posmarować trochę masą i posypać wiórkami.
Krok 5
Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9547/rafaello