ßßß Cookit - przepis na Tarta budyniowa z galaretką

Tarta budyniowa z galaretką

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 galaretka owocowa (np. brzoskwiniowa, pomarańczowa)
spód
250 g pełnoziarnistych herbatników (np. Bonitki)
pół kostki margaryny
budyń
1 litr mleka 2%
2 łyżki masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 żółtka
Sposób przygotowania
Spód
Krok 1
Herbatniki rozkruszamy w robocie na mąkę, dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa zacznie się lepić. Wykładamy nią formę do tarty i pieczemy 15 min. w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń
Krok 2
Z 1 litra mleka odlewamy szklankę. Miksujemy ją z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Gdy się zagotuje, wlewamy masę jajeczną i mieszamy intensywnie do zgęstnienia. Studzimy.
Krok 3
Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby delikatnie stężała.
Krok 4
Na ostudzony spód wykładamy zimny budyń i zalewamy tężejącą galaretką. Tartę wstawiamy do lodówki.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/04/7476/tarta-budyniowa-z-galaretka