ßßß
Budyń waniliowy... któż go nie lubi ? Moje wspomnienie z dzieciństwa to pyszny budyń waniliowy polany sokiem malinowym. Oczywiście moja babcia nie robiła budyniu z proszku, tylko taki domowy. I sok też był własnej roboty. Zapraszam więc dziś Was na domowy budyń z prawdziwą wanilią, a nie waniliną. Jego przygotowanie wcale nie trwa dłużej, niż zrobienie takiego sklepowego.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:500 ml mleka 2%2 łyżki domowego cukru waniliowego1/2 laski wanilii2 żółtka2,5 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka masła
Wykonanie:Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnuszka dodajemy cukier waniliowy i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Na małym ogniu mleko doprowadzamy do wrzenia.Do 1/2 szklanki mleka wlewamy rozkłócone żółtka, mieszamy, aż się dokładnie połączą z mlekiem, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą.