Wykonanie
Pin It
Budyń waniliowy... któż go nie lubi ? Moje wspomnienie z dzieciństwa to pyszny
budyń waniliowy polany
sokiem malinowym. Oczywiście moja babcia nie robiła budyniu z proszku, tylko taki domowy. I sok też był własnej roboty. Zapraszam więc dziś Was na domowy
budyń z prawdziwą
wanilią, a nie waniliną. Jego przygotowanie wcale nie trwa dłużej, niż zrobienie takiego sklepowego.

Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:500 ml
mleka 2%2 łyżki domowego
cukru waniliowego1/2
laski wanilii2
żółtka2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
masła
Wykonanie:Z pół litra
mleka odlewamy 1/2 szklanki
mleka, resztę wlewamy do garnuszka dodajemy
cukier waniliowy i ziarenka wydłubane z
laski wanilii. Na małym ogniu
mleko doprowadzamy do wrzenia.Do 1/2 szklanki
mleka wlewamy rozkłócone
żółtka, mieszamy, aż się dokładnie połączą z
mlekiem, wtedy dodajemy
mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Gdy
mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż
budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy
masło i mieszamy. Gotowy
budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną
wodą.