ßßß
Jak już pisałam wcześniej, grudzień to dla mnie czas śledzia. Dziś do kolekcji śledzi na moim blogu dołączą śledź wiejski. Śledź jest marynowany w octowo-olejowej marynacie z dodatkiem przypraw i cebuli.
Śledź wiejskiCzas przygotowania: 20 minut + czas marynowaniaSkładniki:5 filetów śledziowych2 cebule1 szklanka wody2/3 szklanki oliwy1/2 szklanki octu 10%2 łyżeczki cukru2 listki laurowekilka ziarenek ziela angielskiegokilka ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kilka minut, aż woda delikatnie zmieni kolor.Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Dodajemy ją do zalewy i gotujemy przez 2 minuty, cebula powinna być al dente. Następnie dodajemy cukier, ocet i oliwę. Wszystko razem gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Filety kroimy w dzwonka i wkładamy je do zimnej zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Moj piękny stół