ßßß Cookit - przepis na Śledź po kaszubsku II

Śledź po kaszubsku II

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę trudno mi jest powiedzieć, która wersja jest lepsza. Wypróbujcie obydwie i przekonajcie się sami. Przepis na pierwszą wersję śledzia znajdziecie tutaj .
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie
Składniki:
6 filetów śledziowych
2 czerwone cebule
porządna garść rodzynek
1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki cukru
sól morska
czarny mielony pieprz
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki wraz z sokiem, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy duszoną cebulą z rodzynkami, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przepis zgłoszony do akcji www.mójpięknystół.pl
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/sledz-po-kaszubsku-ii.html