Wykonanie
Pin It
Nie
jadłam lepszego piernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał.Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada. Tutaj znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie i dekorowanie piernika. Piernik powinniśmy upiec 4 dni przez Wigilią.
Wg. Lucyny ĆwierczakiewiczowejCzas przygotowania: pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dniOpis wykonania: we wpisie tutajSkładniki:domowe powidła
Polewa czekoladowaProporcje na na jeden piernik:Składniki:50 g
masła45 g
cukru pudru3 łyżki
mleka2 czubate łyżki
kakaoorzechyWykonanie:Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony blat i dzielimy na trzy części. Wałkujemy na prostokąty o wymiarach 39 x 26 cm. Każdy kawałek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy je powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę. Przenosimy w chłodne miejsce i obciążamy.Po czterech dniach piernik rozwijamy, kroimy na trzy części. Otrzymamy 3 pierniki o szerokości 13 cm.W garnuszku o grubym dnie umieszczamy
masło i
mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy
masło się roztopi dodajemy
kakao i
cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę
mleka i dokładnie mieszamy.Polewą malujemy ciasto, a na wierzchu układamy
orzechy.