Wykonanie
Przepis na
faworki to podstawa wykonania uroczych róż karnawałowych. Jak będziecie robić
faworki to zostawcie trochę ciasta na piękne róże karnawałowe. Przepisy na Tłusty Czwartek tutaj.

3 szklanki
mąki2 łyżki
cukru pudruszczypta
soliłyżka
masła lub
margaryny2
jajkapół szklanki
śmietany 18%2 łyżki spirytusu/wódki/octu4 kostki
smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
wiśnie kandyzowane lub z
konfituryWymieszać
mąkę z
cukrem pudrem,
solą, miękkim
masłem lub
margaryną.Wbić
jajka, dolać
śmietanę i
spirytus,
wódkę lub
ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć - stukam kilka
razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.Blat posypać
mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać koła 3 wielkościami szklanek (u mnie szklanka do
drinków, mniejsza szklanka i kieliszek).Na jedną róże przypadają 3 różnej wielkości koła - krążki należy po brzegach ponacinać, ale nie do samego środka.Zlepić 3 różnej wielkości koła, zlepić mocno na środku.W rondlu rozgrzać
smalec - sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.Wrzucać ostrożnie róże do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać obficie
cukrem pudrem i udekorować wisienkami.