ßßß
3 szklanki mąki2 łyżki cukru pudruszczypta soliłyżka masła lub margaryny2 jajkapół szklanki śmietany 18%2 łyżki spirytusu/wódki/octu4 kostki smalcu do smażeniacukier puder do posypaniawiśnie kandyzowane lub z konfituryWymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć - stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać koła 3 wielkościami szklanek (u mnie szklanka do drinków, mniejsza szklanka i kieliszek).Na jedną róże przypadają 3 różnej wielkości koła - krążki należy po brzegach ponacinać, ale nie do samego środka.Zlepić 3 różnej wielkości koła, zlepić mocno na środku.W rondlu rozgrzać smalec - sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.Wrzucać ostrożnie róże do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem i udekorować wisienkami.