Wykonanie
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc zapraszam na
faworki. Zerknijcie też do po spis przepisów na Tłusty Czwartek .
Faworkiskładniki na 3 duże talerze

3 szklanki
mąki2 łyżki
cukru pudruszczypta
soliłyżka
masła lub
margaryny2
jajkapół szklanki
śmietany 18%2 łyżki spirytusu/wódki/octu4 kostki
smalcu do smażenia
cukier puder do posypaniaWymieszać
mąkę z
cukrem pudrem,
solą, miękkim
masłem lub
margaryną.Wbić
jajka, dolać
śmietanę i
spirytus,
wódkę lub
ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć - stukam kilka
razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.Blat posypać
mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać radełkiem paski (długość około 8 cm, szerokość 2 cm - tak by zmieściły się w garnku do smażenia).W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i jeden z końców paska przewlec przez nacięcie.W rondlu rozgrzać
smalec - sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.Wrzucać ostrożnie
faworki do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać obficie
cukrem pudrem.