ßßß
3 szklanki mąki2 łyżki cukru pudruszczypta soliłyżka masła lub margaryny2 jajkapół szklanki śmietany 18%2 łyżki spirytusu/wódki/octu4 kostki smalcu do smażeniacukier puder do posypaniaWymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć - stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać radełkiem paski (długość około 8 cm, szerokość 2 cm - tak by zmieściły się w garnku do smażenia).W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i jeden z końców paska przewlec przez nacięcie.W rondlu rozgrzać smalec - sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.Wrzucać ostrożnie faworki do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.