Wykonanie
Grzyby lubię od zawsze, pamiętam, że jako dziecko bardzo denerwowałam się, kiedy rodzice nie chcieli dać mi zupy grzybowej. Dzisiaj uwielbiam u babci wyjadać
grzybki w occie-zawsze na Wigilię się pojawiają. Przy okazji ostatniego wyjazdu na Kaszuby nazbieraliśmy z P. kilkanaście
grzybków i spożytkowałam je w sosie. Bardzo lubię też:tartę z
kurkami i
serem camembertjajecznicę z
kurkami .
Sos grzybowyokoło 300 g
grzybów (np. podgrzybki,
prawdziwki)
cebula2 łyżki
masła (najlepiej klarowanego)łyżka
oleju200 ml
śmietanki kremowej 30%sól,
pieprzświeży
tymianek lub
natka pietruszkiGrzyby oczyścić nożem i pędzelkiem, szybko opłukać pod
wodą.Osuszone
grzyby pokroić na kawałeczki, kapelusze na paseczki, a nóżki na plasterki.
Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym
oleju, aż będzie szklista.Dodać
masło i
grzyby, smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać.Do
śmietanki dodać łyżkę ciepłego sosu, a następnie całość wlać na patelnię i gotować kolejne 2 minuty.Doprawić
solą i
pieprzem.Pod koniec dodać
tymianek lub
natkę pietruszki.