Wykonanie
Grzyby to taka jasna strona jesieni. Zawsze dołuje mnie koniec lata, coraz krótsze dni i chłodne poranki, ale pociesza mnie właśnie perspektywa spacerów po lasach pełnych
grzybów.
Grzyby zbierałam z rodzicami, a teraz Mała „I”, chociaż jeszcze
grzybów nie
jada, to pomaleńku wciąga się z temat ;-) A jaką ma frajdę jak pierwsza zauważy jadalny
grzyb! Jest specjalistką od wyszukiwania
kurek.A jak już wrócimy z leśnego spaceru, to wypada ugotować coś
grzybowego, np. taką
Pierś z kurczaka z podgrzybkami .Składniki:Podwójna
pierś z kurczaka150g podgrzybków (ewentualnie z domieszką innych leśnych
grzybów)
CebulaŁyżka
oleju125g
śmietany 30%10g
sera cheddarŁyżeczka listków
tymiankuSólPieprzPęczek
natki pietruszkiWykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na
oleju doprawiając
solą i
pieprzem. Jak
cebula się zeszkli, to dodajemy
grzyby i całość smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.Każdą
z piersi kurczaka po umyciu i osuszeniu rozbijamy za pomocą tłuczka po
mięsa. Nacieramy niewielką ilością
soli i
pieprzu i rozkładamy na desce. Na każdym kawałku
mięsa układamy cieniutkie plasterki
sera i posypujemy świeżym
tymiankiem. Kładziemy też trochę podsmażonych
grzybów z
cebulą (mniej więcej 1,5 łyżki na każdą pierś). Zawijamy
mięso w taki sposób, żeby
grzyby były w środku, a
mięso na zewnątrz, robimy takie prawie roladki, które albo możemy spiąć wykałaczkami, albo związać nitką. Gotujemy na parze przez 20 minut. Możemy też usmażyć na patelni pod przykryciem, a nawet upiec, ale ja najbardziej lubię ugotowane na parze.Jak roladki będą już prawie gotowe, to zabieramy się za zrobienie sosu. Podgrzewamy
grzyby na patelni, dolewamy do nich
śmietanę i całość po wymieszaniu doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Ugotowane roladki polewamy sosem i posypujemy umytą, osuszoną i posiekaną
natką pietruszki.