ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z podgrzybkami

Pierś z kurczaka z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

Grzyby to taka jasna strona jesieni. Zawsze dołuje mnie koniec lata, coraz krótsze dni i chłodne poranki, ale pociesza mnie właśnie perspektywa spacerów po lasach pełnych grzybów. Grzyby zbierałam z rodzicami, a teraz Mała „I”, chociaż jeszcze grzybów nie jada, to pomaleńku wciąga się z temat ;-) A jaką ma frajdę jak pierwsza zauważy jadalny grzyb! Jest specjalistką od wyszukiwania kurek.
A jak już wrócimy z leśnego spaceru, to wypada ugotować coś grzybowego, np. taką Pierś z kurczaka z podgrzybkami .
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
150g podgrzybków (ewentualnie z domieszką innych leśnych grzybów)
Cebula
Łyżka oleju
125g śmietany 30%
10g sera cheddar
Łyżeczka listków tymianku
Sól
Pieprz
Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, to dodajemy grzyby i całość smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.
Każdą z piersi kurczaka po umyciu i osuszeniu rozbijamy za pomocą tłuczka po mięsa. Nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu i rozkładamy na desce. Na każdym kawałku mięsa układamy cieniutkie plasterki sera i posypujemy świeżym tymiankiem. Kładziemy też trochę podsmażonych grzybów z cebulą (mniej więcej 1,5 łyżki na każdą pierś). Zawijamy mięso w taki sposób, żeby grzyby były w środku, a mięso na zewnątrz, robimy takie prawie roladki, które albo możemy spiąć wykałaczkami, albo związać nitką. Gotujemy na parze przez 20 minut. Możemy też usmażyć na patelni pod przykryciem, a nawet upiec, ale ja najbardziej lubię ugotowane na parze.
Jak roladki będą już prawie gotowe, to zabieramy się za zrobienie sosu. Podgrzewamy grzyby na patelni, dolewamy do nich śmietanę i całość po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane roladki polewamy sosem i posypujemy umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/piers-z-kurczaka-z-podgrzybkami.html