ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z jarzębiną

Wątróbka z jarzębiną

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prezentuję Wam już drugi przepis z "Dzikiej Kuchni" Ł. Łuczaj. Tym razem do spróbowania trafiła jarzębina, czyli owoce jarzębu, które zawierają różne kwasy organiczne, działają przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Należy pamiętać by jarzębiny nie spożywać w dużych ilościach, bo zawiera kwas parasorbowy, który jednak ulega rozkładzie podczas gotowania czy zamrożenia. Zapraszam po inne przepisy z działu: biolog w kuchni .
Wątróbka z owocami jarzębiny
"Dzika kuchnia" Ł. Łuczaj
0,5 kg wątróbki drobiowej
garść owoców jarzębu
cebula
sól, pieprz
mąka
olej
szczypiorek
Zebrane owoce jarzębiny zamrozić np. dzień przed smażeniem mięsa.
Cebulę posiekać, wątróbkę umyć i pokroić drobniej.
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, aż będzie szklista.
Dodać owoce jarzębiny, dolać odrobinę wody i chwilę dusić, by owoce zmiękły.
Wątróbkę obtaczać w mące i dodać na patelnie, smażyć około 5 minut jeszcze.
Doprawić solą i pieprzem na patelni lub na talerzu, posypać szczypiorkiem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/watrobka-z-jarzebina.html