Wykonanie
Dzisiaj prezentuję Wam już drugi przepis z "Dzikiej Kuchni" Ł. Łuczaj. Tym razem do spróbowania trafiła jarzębina, czyli
owoce jarzębu, które zawierają różne kwasy organiczne, działają przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Należy pamiętać by jarzębiny nie spożywać w dużych ilościach, bo zawiera kwas parasorbowy, który jednak ulega rozkładzie podczas gotowania czy zamrożenia. Zapraszam po inne przepisy z działu: biolog w kuchni .
Wątróbka z
owocami jarzębiny"Dzika kuchnia" Ł. Łuczaj
0,5 kg
wątróbki drobiowejgarść
owoców jarzębu
cebulasól,
pieprzmąkaolejszczypiorekZebrane
owoce jarzębiny zamrozić np. dzień przed smażeniem
mięsa.
Cebulę posiekać,
wątróbkę umyć i pokroić drobniej.Na rozgrzanym
oleju usmażyć
cebulę, aż będzie szklista.Dodać
owoce jarzębiny, dolać odrobinę
wody i chwilę dusić, by
owoce zmiękły.
Wątróbkę obtaczać w
mące i dodać na patelnie, smażyć około 5 minut jeszcze.Doprawić
solą i
pieprzem na patelni lub na talerzu, posypać
szczypiorkiem.