ßßß
Cookit - przepis na Trufle czekoladowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Trufle czekoladowe
Składniki
Czekoladki
Galaretka
Banan
Kokos
Trufle
Czekolada
Czekolada gorzka
Śmietana kremówka
Nalewki
Wykonanie
Ostatnio pokazywałam Wam, jak zrobić różowy - hibiskusowy
cukier puder
, który dzisiaj wykorzystamy do obtoczenia
czekoladowych
trufli
. Proste
trufle
czekoladowe
z przyjemnością przygotować można w formie prezentu dla kogoś bliskiego. Jeśli nie różowe
trufle
to może:
czekoladki
z
galaretką
pralinki
bananowe
z
kokosem
śnieżne
trufelki
.
Trufle
czekoladowe
z nutą hibiskusainspiracja
1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady
pół tabliczki
mlecznej czekolady
100 ml
śmietanki kremówki 30%
łyżka
nalewki
aroniowejhibiskusowy
cukier puder
(
cukier
puder+kwiaty hibiskusa)
Śmietankę
podgrzewać w rondlu, a równocześnie w kąpieli
wodnej
roztapiać
czekolady
(jeśli nie lubicie słodkich
czekoladek
to dodajcie 2 tabliczki
gorzkiej czekolady
).Gdy
śmietana
zacznie wrzeć zestawić ze źródła ciepła i dodać do niej roztopioną
czekoladę
i
nalewkę
(lub inny
alkohol
).Wymieszać aż składniki się połączą, odstawić do wystudzenia, a następnie chłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.Przygotować hibiskusowy
cukier puder
- zmielić kwiaty hibiskusa w młynku i wymieszać z
cukrem pudrem
.Formować w rękach
trufle
, wielkości
orzecha włoskiego
, które obtaczać w hibiskusowym cukrze pudrze.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/03/trufle-czekoladowe.html
Przepisy powiązane
Zrób Mu/Jej prezent od serca
Trufle w hibiskusowym pudrze
Płatki migdałowe w czekoladzie
Od kuchni..czekoladowe fondue
Polewa czekoladowa
Składniki powiązane (0)