ßßß Cookit - przepis na Zrób Mu/Jej prezent od serca

Zrób Mu/Jej prezent od serca

nazwa

Wykonanie

Zastanawiacie się jaki prezent podarować ukochanej osobie z okazji zbliżających się Walentynek? Mam dla Was fantastyczny pomysł! Wystarczy czekolada, nadzienie, które obdarowany/obdarowana najbardziej lubi i gotowe! No, jeszcze trzeba mieć odpowiednią formę, ale to akurat nie jest problem, bo teraz można kupić taką za grosze. Ja polowałam od kilku tygodni, aż w końcu się udało, za całe 4 zł! Jeśli chcecie zrobić jeszcze większe wrażenie, zapakujcie czekoladki w piękne pudełko i dołączcie karteczkę z wyznaniem. Ukochana osoba z pewnością to doceni!
Składniki (nie podaję proporcji, bo są zależne od pożądanej liczby czekoladek):
- czekolada (może być mleczna, gorzka, biała lub łączone: mleczna z białą, gorzka z białą, itp.),
- dowolne nadzienie (galaretka, owoce, np. wiśnie, zmiksowane banany, marcepan, inna czekolada, np. na wierzchu ciemna, w środku biała, itp.).
Moje czekoladki są z gorzkiej czekolady, w środku mają jedną wisienkę bez pestki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w garnku zagotowujemy wodę, na nim kładziemy metalową miskę tak, by nie dotykała wody; do miski wrzucamy połamaną czekoladę i czekamy aż się rozpuści; pod koniec mieszamy, by wyrównać masę). Foremki do czekoladek (silikonowe lub metalowe) smarujemy bardzo cienko rozpuszczoną czekoladą (najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego), natychmiast wstawiamy do lodówki. Czekamy ok. 5 minut do zastygnięcia, czynność powtarzamy - smarujemy cienko drugą warstwę, wstawiamy do lodówki, i tak 3-4 razy. Po kilku razach na zastygniętą kolejną warstwę układamy nadzienie (pamiętajmy, by nadzienie było niższe od brzegów foremki, gdyż wierzch czekoladki musi być płaski i pralinka nie może być dziurawa od spodu), a następnie dopełniamy do końca czekoladą i wyrównujemy, by po wyjęciu czekoladkę można było płasko położyć. Smarowanie foremki warstwami jest bardzo ważne - dzięki temu czekoladka nie będzie "dziurawa", a nadzienie pozostanie w środku. Tak przygotowane foremki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Aby wyjąć czekoladki z foremek, należy w przypadku metalowej lekko podważyć małym nożykiem - sama wyskoczy. Silikonową formę wystarczy "wycisnąć" poprzez odwrócenie na drugą stronę. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/zrob-mujej-prezent-od-serca.html