Wykonanie
Kiedy zobaczyłam u Anny
Marii trufle hibiskusowe, to wiedziałam że je zrobię. Nawet od zdjęć pachniało
magią. Zrobiłam jednak słodszą wersję, bo jakoś nie jestem fanką
deserowej czekolady. Hibiskusowy puder jest jest lekko różowy i wygląda dość uroczo, więc zapewne
czekoladki sprawdzą się jako podarek walentynkowy./ok.15 sztuk/60 g
mlecznej czekolady30 g
deserowej czekolady40 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
nalewki (u mnie
wiśniówka)1 kopiasta łyżka suszonych kwiatów hibiskusaHibiskusowy puder:2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa1/3 szklanki
cukru pudruCukier i kwiaty hibiskusa zmielić w młynku na jednolity proszek.
Śmietankę zagotować z hibiskusem, garnek przykryć pokrywką i zostawić na godzinę, by
śmietanka przeszła zapachem hibiskusa. Po godzinie wyjąć ze
śmietanki kwiaty hibiskusa.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
śmietankę,
nalewkę. Wymieszać, przestudzić do temperatury pokojowej, a następnie włożyć do lodówki, aż zgęstnieje.Z masy zrobić kuleczki, które należy obtoczyć w pudrze hibiskusowym. Przechowywać w lodówce.
Trufle biorą udział w akcji Pralinki,
trufelki,
czekoladki 3 .