Wykonanie
Urocze
czekoladki, ładnie się prezentują,a ich przygotowanie, to tak naprawdę kilka prostych czynności.W sam raz, gdy spodziewamy się gości, a nie wystarczyło czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego, bądź też w taki pochmurny, mokry dzień jak dzisiaj, gdy (nie)zwyczajna tabliczka
czekolady nie jest w stanie poprawić nam humoru.Składniki na około 12 sztuk:100 g
mlecznej czekolady3 łyżki
śmietany 30%garść
płatków migdałowych50 g
gorzkiej czekoladyWykonanie:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wrzucamy połamaną na małe kawałki
mleczną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Do płynnej masy wsypujemy garść
płatków migdałowych (możemy zostawić kilka do przystrojenia) i przekładamy masę łyżeczką do papilotek (malutkich, takich do
czekoladek), odstawiamy.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (w miseczce nad garnuszkiem z gotującą się
wodą) i każdą
czekoladkę polewamy łyżeczką
gorzkiej czekolady, posypujemy
płatkami, chłodzimy w lodówce przez około 15 minut.Po tym czasie można się już delektować
czekoladkami :). Mi udało się zrobić 8
czekoladek, a to przez podjadanie masy z miski... ale co ja na to poradzę? ;)Smacznego :)