ßßß
Składniki :1 słoik marynowanych płatów śledziowych – najlepiej domowych , ale kupne też oblecą 😉3 cebule dość spore1 łyżka koncentratu pomidorowego – gęstego1 płaska, łyżka słodkiej mielonej papryki – idealne jest mielone pimento , ale może być najzwyklejsza1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej1 czubata łyżeczka cukrusól do smaku1 szklanka oleju rzepakowego1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę , kroimy je w kawałki , takie jakie lubimy , najfajniejsze są takie na kęs 😉 Olej wlewamy na patelnię , cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i wsypujemy na rozgrzany olej, posypujemy lekko solą i cukrem ( cukier nada chrupkości ) , smażymy od czasu do czasu mieszając , aż cebula zrobi się złota i chrupiąca – w takiej ilości oleju nie dusi się tylko praży.
Następnie zdejmujemy całość z ognia i do jeszcze gorącego oleju z cebulą wrzucamy paprykę mieloną słodką i ostrą , mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi śledzikami 😉 W razie potrzeby postoją do tygodnia . Smacznego !