Wykonanie
Śledź! W Święta i nie tylko bardzo często gości na naszych stołach. U mnie w tym roku w
trzech odsłonach: tradycyjnym z
cebulką i
olejem, z sosem
śmietanowym i pysznym
sosem pomidorowym. Te ostatnie chciałabym Wam dzisiaj przedstawić. Szybkie i naprawdę pyszne!

składniki:5 płatów
śledzia3 małe
cebulesłoiczek
koncentratu pomidorowego (90g)
sól,
pieprz i
cukier do smaku
papryka ostra i słodka3/4 szklanki
oleju rzepakowegoŚledzie moczymy w wodzie przez min. 12 godzin.
Cebulę siekamy w kostkę i przysmażamy na 5 łyżkach
oleju. Gdy
cebula będzie szklista dodajemy koncentrat i
przyprawy. Można dodać tez odrobinę
wody, aby lekko rozrzedzić masę. Smażymy całość około 5 minut i wlewamy resztę
oleju. Dokładnie mieszamy składniki, gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Kilka łyżek masy nalewamy na dno słoika, układamy pokrojone
śledzie i znowu kolejna warstwa masy i tak, aż do końca składników. Prawda, że proste? :)

