ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mając takie podkłady można wyczarować przeróżne torty - wszystko zależy od kremu i dodatków jakich użyjemy. Ja swoje wykorzystałam do tortu makowego, ale na pewno znajdą jeszcze inne zastosowanie:) Są pyszne, biszkoptowe i przede wszystkim kolorowe:))
Przepis na 4 małe (22 cm) warstwy biszkoptowe.
Potrzebujemy:
7 jaj
1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
kolorowe barwniki
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na gładką pianę, dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, na koniec miksowania dodajemy żółtka. Mąkę powoli wsypujemy do masy i mieszamy całość łyżką od dołu do góry - tak aby jak najwięcej pęcherzyków powietrza znalazło się w środku. 1/4 ciasta przelewamy do innej miski i mieszamy z barwnikiem. Tortownicę wykładamy od spodu papierem do pieczenia i wlewamy zabarwioną masę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podobnie robimy z pozostałymi warstwami. Gotowe:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/08/idealny-kolorowy-penoziarnisty-biszkopt.html