Wykonanie
Przepis na domowy
sos karmelowy znalazłam jakiś czas temu i codziennie wyszukiwałam odpowiedniej chwili żeby go zrobić. A wykonanie jest
banalne, więc samo czekanie na dobry moment było bez sensu. Można go zrobić zawsze, jeśli się ma
cukier,
wodę i kremówkę. Ja do mojego dodałam ziarna świeżej
wanilii i
kakao (żeby nie był aż taki słodki). Jest pyszny. Zjadłam go z
galaretką i fajnie się komponował -
owocowy, lekko kwaskowaty smak
galaretki i przesłodki
sos karmelowy. Ale i tak najlepszy będzie z
lodami. Mąż przechylił miseczkę z sosem nad otwartą buzią i pił go jak jakiś soczek. Po kilku łykach stwierdził, że jest strasznie słodki. A to mi odkrycie! (szklanka
cukru na pół szklanki
wody- to musi być słodkie:))
Potrzebujemy:1 szklankę
cukru1/2 szklanki
wody (można trochę mniej)300 g
śmietanki kremówki (30%)ziarenka z 1
laski waniliiłyżka
kakaoCukier wsypujemy do rondelka i zalewamy
wodą, wstawiamy na małym ogniu. Dodajemy ziarenka
wanilii i ciągle mieszamy aż
cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez 15 minut bez mieszania, do momentu aż całość nabierze karmelowej barwy (dla mężczyzn karmelowa==brązowawa). Zdejmujemy z ognia, dodajemy
śmietanę - POWOLI, cały czas mieszając. Na koniec dajemy
kakao, nie przestajemy mieszać. Podajemy jak się schłodzi:)