Wykonanie

Warto wypić filiżankę
kakao (mówię tu o tym prawdziwym, a nie o tym syfie kakaopodobnym) z samego rana, gdyż świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Wieczorem z kolei pomoże Nam się zrelaksować i rozgrzeje nawet najchłodniejsze serduszko - powszechnie wiadomo, że jest najpyszniejszym afrodyzjakiem.
Nie ma to jak kubek gorącego, słodkiego...
KAKAOSkładniki:
250 ml
mleka pełnotłustego
2 łyżeczki
kakao (u mnie
kakao z wiatrakiem)
2 łyżeczki
cukru50 ml
wody1
laska waniliiDo kubka wsypujemy 2 łyżeczki prawdziwego
kakao i tyle samo łyżeczek
cukru. Zalewamy proszek odrobiną wrzącej
wody i mieszamy- powinien powstać dość gęsty płyn.
W rondelku podgrzewamy
mleko, ale nie doprowadzamy go do wrzenia. Dorzucamy do niego przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii- mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Do gorącego
mleka dolewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy
kakao 5-10 minut. Ściągamy je z ognia i rozlewamy do kubków.
