Wykonanie
Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na pyszną i prostą
sałatkę gyros. Dzisiaj chcę pokazać trochę inną odsłonę sałatki, równie pyszną i rewelacyjną :PDo sałatki świetnie pasuje
białe wino Celebro France, półwytrawne. Przyznam, że nie przepadam za
winem półwytrawnym, ale w tym połączeniu smakuje po prostu znakomicie. Polecam!PS. Na zdjęciu
wino jeszcze w butelce, niestety nie mogłam zrobić zdjęcia
wina w kieliszku...gdyż piliśmy je z gwinta :-) Za cztery dni się przeprowadzamy i niestety wszystko już mamy popakowane :P

Potrzebujemy:
pierś z kurczaka (podwójną lub dwie pojedyncze)
sałatę masłową1 puszkę
kukurydzy2
ogórki kiszonemajonez (2-3 łyżki)1
cebulęprzyprawę do gyrosaoliwę z oliwekPierś kurczaka kroimy w kosteczkę, wlewamy niewielką ilość
oliwy z oliwek, zasypujemy
przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Cebulę kroimy w kosteczkę, przysmażamy na patelni, następnie dodajemy zamarynowanego wcześniej
kurczaka i podsmażamy aż ładnie się zarumieni.
Sałatę myjemy i kroimy, dodajemy usmażonego
kurczaka,
kukurydzę i pokrojonego w kosteczkę
ogórka kiszonego. Do tego dodajemy
majonez i pół łyżeczki
przyprawy gyros. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z
winem Celebro :-)Smacznego!