ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na pyszną i prostą sałatkę gyros. Dzisiaj chcę pokazać trochę inną odsłonę sałatki, równie pyszną i rewelacyjną :P
Do sałatki świetnie pasuje białe wino Celebro France, półwytrawne. Przyznam, że nie przepadam za winem półwytrawnym, ale w tym połączeniu smakuje po prostu znakomicie. Polecam!
PS. Na zdjęciu wino jeszcze w butelce, niestety nie mogłam zrobić zdjęcia wina w kieliszku...gdyż piliśmy je z gwinta :-) Za cztery dni się przeprowadzamy i niestety wszystko już mamy popakowane :P
Potrzebujemy:
pierś z kurczaka (podwójną lub dwie pojedyncze)
sałatę masłową
1 puszkę kukurydzy
2 ogórki kiszone
majonez (2-3 łyżki)
1 cebulę
przyprawę do gyrosa
oliwę z oliwek
Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, zasypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Cebulę kroimy w kosteczkę, przysmażamy na patelni, następnie dodajemy zamarynowanego wcześniej kurczaka i podsmażamy aż ładnie się zarumieni. Sałatę myjemy i kroimy, dodajemy usmażonego kurczaka, kukurydzę i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Do tego dodajemy majonez i pół łyżeczki przyprawy gyros. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z winem Celebro :-)
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/08/saatka-gyros-w-kolejnej-odsonie.html