ßßß
WYKONANIE:Ciasto.Jajka zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć do miski/dużego naczynia. Dodać mąkę, sodkę i margarynę. Całość zagnieść na gładką masę i podzielić na dwie równe części. Wyłożyć na dwie osobne blachy jednakowej wielkości wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Można najpierw rozwałkować ciasto, będzie równiutkie. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy takiej funkcji w piekarniku, to piec przez 25 minut lecz wtedy każdą warstwę pieczemy osobno. Ciasto powinno się lekko przyrumienić.Krem.Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej dokładnie mąki. Resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukry a kiedy się rozpuszczą dodać roztwór mączny i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia. Do ciepłego budyniu dodać kostkę masła i energicznie mieszając doprowadzić do połączenia się tych dwóch składników. Można ułatwić sobie zadanie i użyć miksera.Tak przygotowanym gorącym kremem przełożyć dwa ciasta.Wierzch:Masę kajmakową zmiksować z orzeszkami i posmarować nią wierzch ciasta. Można troszkę orzechów zostawić na posypanie już przygotowanej i wyłożonej masy.Moja rada: jeżeli orzechy są bardzo słone, lepiej je trochę oprószyć z nadmiaru soli.***Smacznego!Zapraszam do obserwacji bloga i pozdrawiam.