ßßß
Składniki na około 25 małych placuszków:1 kg ziemniakówpół szklanki mąki pszennej 4501 jajokopiasta łyżka gęstej śmietanyszczypta soliolej rzepakowy do smażeniaDla tych którzy nie słodzą : do ciasta dołożyć dużą drobno pokrojoną cebulkę, szczyptę pieprzu. Można też dodać łyżeczkę majeranku.WYKONANIE:Ziemniaki obrać. Jeżeli trzecie ręcznie na tarce, to warzywa zetrzeć lepiej na tarce o grubych oczkach (uprzednio ćwiartując ziemniaki), natomiast jeżeli używacie szatkownicy elektrycznej to użyjcie tarki o drobnych oczkach. Przetarte ziemniaki ułożyć w dużym naczyniu, wbić jajo, dodać mąkę, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Masę dokładnie wymieszać.Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Placki ziemniaczane niestety olej kochają, i sporo go potrzeba. Dno patelni musi być cały czas przykryte tłuszczem. Smażyć na dość dużym ogniu na rozgrzanej patelni.. Ja zawsze włączam największy palnik i zmniejszam go do minimum - trzeba wyczuć własny sposób, bo niestety kuchenka kuchence nie równa. Nakładać na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki stołowej porcje, które następnie formować w zgrabne okrągłe placuszki. Rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Powinny mieć chrupiące brzegi.Po wyłożeniu placuszki osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać najlepiej ciepłe.Moje rady:Masę na placki bardzo często mieszać, ponieważ z ziemniaków będzie uciekać skrobia ziemniaczana i będzie osadzać się na dnie. Spowoduje to to, że ostatnie porcje mogą być zbyt wodniste i nie dadzą się usmażyć.Jeżeli natomiast ziemniaki przygotowujecie na kilka godzin przed smażeniem, to posypcie wierzch mąką. Porcją z przepisu. Dzięki temu ziemniaki nie zmienią koloru na szary.Pozdrawiam cieplutko i życzą smacznego!Kasia Rzepecka :)