Wykonanie
Drożdżowe pierożki. Czy są lepsze od tradycyjnych? Ciężko stwierdzić, gdyż są zupełnie z innego ciasta. Jednak warto zauważyć, że są dużo bardziej sycące. Są niczym puchate bułeczki - mięciutkie, jednak z niespodzianką w środku. Fajnie jest je podać z sosem. Takie pierogi mogą stać na Wigilijnym
Stole, ale nie tylko. Można je zrobić na obiad, zabrać ze sobą jako przekąskę np. do pracy czy szkoły - bo muszę tutaj zwrócić uwagę na to, że to danie smakuje równie dobrze na zimno! Można je też mrozić. Surowe ciasto jest zbite, elastyczne i nie klei się do rąk.Jeżeli jednak wolicie tradycyjne pierogi zapraszam Was po przepis TU, możecie je nadziać dokładnie tym samym farszem który przedstawię poniżej.

SKŁADNIKI na około 70 sztuk: na ciasto:500 g
mąki pszennej2
jajkaszklanka
mlekamasło 70 gszczypta
soliłyżeczka
cukru1 opakowanie 7 g
drożdży instant (lub zamiennie 25 g świeżych jednak wtedy trzeba zrobić rozczyn)roztrzepane
jajo do smarowania pierogów na farsz:1 kg
kwaszonej kapustyszklanka
suszonych grzybów leśnych2
cebuletłuszcz do podsmażenia
sól i
pieprz(ewentualnie 3
marchewki starte na grubych oczkach, gdyby w
kapuście tego było skromnie)WYKONANIE:Farsz:Pierwszym krokiem w tym przepisie jest ugotowanie
kapusty i
grzybów. Tak więc
kapustę przepłukujemy raz, lub kilkukrotnie jeżeli jest bardzo kwaśna. Dolewamy
wody do garnka tak by była zakryta i gotujemy do miękkości.
Grzyby namoczyć około godzinę. Zalać
wodą, także ugotować na miękko.
Grzyby dość mocno posolić, one niestety
sól lubią. Ugotowane odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Można zostawić szklankę
wywaru z
grzybów i pół szklanki
wywaru z
kapusty, po to by zrobić pyszny sos.Składniki te posiekać na drobniejsze kawałki.
Kapustę po pokrojeniu należy porządnie odcisnąć, ponieważ ta lubi zatrzymywać w sobie bardzo dużo
wody. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulkę, dodać posiekane
grzyby i podsmażyć.Wszystkie składniki wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Jest do delikatny farsz.

CIASTO:Do miski/naczynia wsypać przesianą
mąkę,
drożdże, szczyptę
soli,
cukier, wbić
jajka i wlać
mleko.
Masło rozpuścić i tez dołożyć. Ważna uwaga! Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową (także
masło należy dodać już przestygnięte). Wszystko zagnieść na gładką masę. Masa powinna odchodzić od rąk. Jeżeli jednak nadal się klei, należy dosypać jeszcze trochę
mąki, około pół szklanki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.Wyrośniętą masę dzielić na mniejsze porcje. Wałkować bardzo cieniutko ( 2 - 3 mm) i za pomocą szklanki wykrawać placki w kształcie koła. Następnie nakładać farsz i łączyć palcami brzegi, tak by były dokładnie sklejone. Surowe pierożki smarować roztrzepanym
jajkiem.

Piec w temperaturze 170 stopni na papierze do pieczenia, przez około 15 minut z włączonym termoobiegiem. Dłużej jeżeli nie posiadamy takiej funkcji. Piec na złoty kolor, jednak nie przesadzać z tym "złotem" gdyż wypiek zbyt bardzo się wysuszy, przez co może pękać.

Pozdrawiam cieplutko.
Kasia R.