Wykonanie
Nim wiosna zawita u nas na dobre, a świeże nowalijki wypełnią stragany, zajadamy się tą pyszną, zimową
sałatką. Nie musisz podawać jej z
twarożkiem. Sama w sobie również jest pyszna, ale uwierz mi – połączenie chrupiącej
sałaty, pieczonych warzyw i delikatnego musu nie ma sobie równych.
Sałatka doskonale smakuje na ciepło i na zimno – nie musisz więc studzić warzyw przed podaniem, ale równie dobrze możesz upiec je dzień wcześniej, przygotować mus, a resztę zrobić ekspresowo (np. przed wyjściem do pracy). Uprościłam trochę przepis oryginalny, ale mam nadzieję, że moja
sałatka zachowała charakter wykwintnej, francuskiej kuchni.
Składniki (4 porcje)4
marchewkiBurak2
jabłka2 łyżki
oleju z pestek
słonecznikaSól morska100g wędzonego
surowego boczku2 garści liści
sałaty masłowejMus200g
koziego twarożku8 łyżek
mleka200ml kremówki
Winegret4 łyżki
oleju z pestek
słonecznika2 łyżki
octu jabłkowegoSól morskaPrzygotowaniePiekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Marchewki wyszoruj i pokrój w grube plastry.
Jabłka pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Buraka obierz i pokrój w słupki (możesz go wcześniej podgotować, ale nie jest to konieczne).
Marchewki,
jabłka i
buraka włóż do dużej brytfanki,
skrop olejem i posyp
solą. Piecz 45 minut.
Twarożek zmiksuj z
mlekiem na gładką masę. Kremówkę ubij na sztywno, delikatnie połącz z
twarożkiem. Wstaw do lodówki.Wymieszaj
olej z
octem i dopraw do smaku
solą.Pod koniec pieczenia warzyw, wrzuć do brytfanki pokrojony na cienkie plasterki
boczek i zapiekaj, aż staną się chrupkie.Upieczone warzywa ułóż na sałacie,
skrop winegretem. Podawaj z
twarożkowym musem.Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia R.KhooZobacz także:
Sałatka z pieczoną
wołowinąZimowa
sałatka z
łososiemKuskus z warzywami