ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonych warzyw z musem z koziego twarożku

Sałatka z pieczonych warzyw z musem z koziego twarożku

nazwa

Wykonanie

Nim wiosna zawita u nas na dobre, a świeże nowalijki wypełnią stragany, zajadamy się tą pyszną, zimową sałatką. Nie musisz podawać jej z twarożkiem. Sama w sobie również jest pyszna, ale uwierz mi – połączenie chrupiącej sałaty, pieczonych warzyw i delikatnego musu nie ma sobie równych. Sałatka doskonale smakuje na ciepło i na zimno – nie musisz więc studzić warzyw przed podaniem, ale równie dobrze możesz upiec je dzień wcześniej, przygotować mus, a resztę zrobić ekspresowo (np. przed wyjściem do pracy). Uprościłam trochę przepis oryginalny, ale mam nadzieję, że moja sałatka zachowała charakter wykwintnej, francuskiej kuchni.
Składniki (4 porcje)
4 marchewki
Burak
2 jabłka
2 łyżki oleju z pestek słonecznika
Sól morska
100g wędzonego surowego boczku
2 garści liści sałaty masłowej
Mus
200g koziego twarożku
8 łyżek mleka
200ml kremówki
Winegret
4 łyżki oleju z pestek słonecznika
2 łyżki octu jabłkowego
Sól morska
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Marchewki wyszoruj i pokrój w grube plastry. Jabłka pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Buraka obierz i pokrój w słupki (możesz go wcześniej podgotować, ale nie jest to konieczne).
Marchewki, jabłka i buraka włóż do dużej brytfanki, skrop olejem i posyp solą. Piecz 45 minut.
Twarożek zmiksuj z mlekiem na gładką masę. Kremówkę ubij na sztywno, delikatnie połącz z twarożkiem. Wstaw do lodówki.
Wymieszaj olej z octem i dopraw do smaku solą.
Pod koniec pieczenia warzyw, wrzuć do brytfanki pokrojony na cienkie plasterki boczek i zapiekaj, aż staną się chrupkie.
Upieczone warzywa ułóż na sałacie, skrop winegretem. Podawaj z twarożkowym musem.
Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia R.Khoo
Zobacz także:
Sałatka z pieczoną wołowiną
Zimowa sałatka z łososiem
Kuskus z warzywami
Źródło:http://mammadeli.com/2014/03/18/salatka-z-pieczonych-warzyw-z-musem-z-koziego-twarozku