ßßß
Składniki (4 porcje)2 filety z kurczaka300g pieczarek5 plastrów suszonych prawdziwków150ml śmietanki kremówki 36%200g brązowego ryżuŁyżka masłaŁyżka oliwyNatka pietruszkiSól, pieprzPrzygotowanieUgotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Suszone grzyby przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem.Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie i rozpuść na niej masło. Dorzuć pieczarki i smaż 5 minut.Namoczone grzyby pokrój drobno i dodaj do pieczarek.Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, posyp solą i pieprzem.Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, przełóż mięso i smaż około 5 minut, aż się zarumieni.Do pieczarek dodaj kremówkę, gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku.Przełóż kurczaka do pieczarek i duś jeszcze przez kilka minut.Podawaj z ryżem i posiekaną natką.Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 A.Starmach
Zobacz także:Strogonow z kurczaka i poraCiasto z kurczakiem Jamiego OliveraIndyk z warzywami po chińsku