Wykonanie
Prosty, szybki, tani i smaczny obiad. Podałam
kurczaka z
brązowym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się biały (np. basmanti),
kasza, albo drobny
makaron. Wybierz to, co lubisz najbardziej.
Składniki (4 porcje)2
filety z kurczaka300g
pieczarek5 plastrów
suszonych prawdziwków150ml
śmietanki kremówki 36%200g
brązowego ryżuŁyżka
masłaŁyżka
oliwyNatka pietruszkiSól,
pieprzPrzygotowanieUgotuj
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Suszone grzyby przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie i rozpuść na niej
masło. Dorzuć
pieczarki i smaż 5 minut.Namoczone
grzyby pokrój drobno i dodaj do
pieczarek.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, posyp
solą i
pieprzem.Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę
oliwy, przełóż
mięso i smaż około 5 minut, aż się zarumieni.Do
pieczarek dodaj kremówkę, gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku.Przełóż
kurczaka do
pieczarek i duś jeszcze przez kilka minut.Podawaj z
ryżem i posiekaną
natką.Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 A.Starmach
Zobacz także:Strogonow z
kurczaka i
poraCiasto z
kurczakiem Jamiego Olivera
Indyk z warzywami po chińsku