Wykonanie
Wiem, że to sezon raczej na
botwinkę, ale barszczyk idealnie komponuje się z paluchami serowymi, więc nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam prosty, czysty barszczyk bez
suszonych grzybów. Ważne, aby nie używać koncentratu barszczu, a kwas
burakowy – nie musisz wytwarzać go godzinami w czepcu na głowie, możesz kupić gotowy w sklepie, zwróć tylko uwagę na etykietę.
Składniki300ml kwasu
burakowego6
buraków2l
bulionu warzywnegoCebula4 łyżki
masła10 ziarenek
czarnego pieprzu7 ziarenek
ziela angielskiego3
liście lauroweCytryna2 ząbki
czosnkuSól,
pieprz,
cukierPrzygotowanie
Buraki oczyść, dokładnie umyj i nieobrane gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Jeśli sama robisz
bulion, możesz upichcić go w
między czasie.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na
maśle w dużym garnku o grubym dnie.Kiedy
cebula się zarumieni, zalej ją
bulionem, dodaj listek, ziarenka
pieprzu i
ziele angielskie i gotuj chwilę na wolnym ogniu.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (możesz je równie dobrze pokroić w cienkie plasterki).Dodaj
buraki do
bulionu, gotuj przez kwadrans, następnie przecedź barszczyk, dodaj kwasu
burakowego i wymieszaj.Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, dopraw
cukrem,
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny (na wyczucie, aby odpowiednio wyważyć smaki – jeśli barszczyk będzie kwaśny, obejdzie się bez
cytryny, jeśli
buraki były bardzo słodkie, zrezygnuj z
cukru itp.).Zagotuj i podawaj – z krokietami, uszkami lub paluchami serowymi .Zobacz także:Barszcz ukraińskiBarszcz wigilijnyZupa botwinkowa