ßßß
Składniki300ml kwasu burakowego6 buraków2l bulionu warzywnegoCebula4 łyżki masła10 ziarenek czarnego pieprzu7 ziarenek ziela angielskiego3 liście lauroweCytryna2 ząbki czosnkuSól, pieprz, cukierPrzygotowanieBuraki oczyść, dokładnie umyj i nieobrane gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Jeśli sama robisz bulion, możesz upichcić go w między czasie.Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na maśle w dużym garnku o grubym dnie.Kiedy cebula się zarumieni, zalej ją bulionem, dodaj listek, ziarenka pieprzu i ziele angielskie i gotuj chwilę na wolnym ogniu.Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (możesz je równie dobrze pokroić w cienkie plasterki).Dodaj buraki do bulionu, gotuj przez kwadrans, następnie przecedź barszczyk, dodaj kwasu burakowego i wymieszaj.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny (na wyczucie, aby odpowiednio wyważyć smaki – jeśli barszczyk będzie kwaśny, obejdzie się bez cytryny, jeśli buraki były bardzo słodkie, zrezygnuj z cukru itp.).Zagotuj i podawaj – z krokietami, uszkami lub paluchami serowymi .Zobacz także:Barszcz ukraińskiBarszcz wigilijnyZupa botwinkowa