Wykonanie
Śledzie z
rodzynkami to kolejne smaczne
śledzie, które z przyjemnością zjadamy w czasie świąt.
Śledzie idealnie komponują się z lekko słodką
pomidorową pastą dodatkowo osłodzoną
rodzynkami.
Rodzynek nie jest w niej dużo,
śledzie więc nie powinny wystraszyć tych, którzy nie lubią przysłowiowych
rodzynek w cieście.
Śledzie z
rodzynkami muszą oczywiście swoje odstać, by smaki połączyły się i przegryzły. Najlepsze będą po 2, 3 dniach.Przepisy na inne
śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w
cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z
ziołamiŚledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w
oleju6 płatów
śledziowychgarść
rodzynek2
cebule, pokrojone w kostkę2 łyżki
oleju100 g
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ketchupu2 łyżeczki
cukru1 łyżka
sosu worchester2 łyżeczki
soku z cytrynyPłaty namaczamy w wodzie przez ok 1 godz. W międzyczasie przygotowujemy pastę
pomidorową.
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie.
Cebulę szklimy na rozgrzanym
oleju, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ketchup,
cukier,
sos worchester i
sok z cytryny, smażymy przez chwilę i dodajemy
rodzynki. Mieszamy i studzimy. W słoiku układamy warstwy pokrojonych w dzwonka
śledzi i przykrywamy każdą warstwę wystudzoną pastą. Wstawiamy słoik w chłodne miejsce na przynajmniej 1 dobę.Przepis na podstawie przepisu z książeczki A.Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne"