ßßß Cookit - przepis na Urodzinowe wygibasy. Marmurki czekoladowo-cynamonowe

Urodzinowe wygibasy. Marmurki czekoladowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Marmurki urodzinowe, kolejne urodzinowe ciasteczka. A na imprezie urodzinowej dowiedziałam się, że dożywiam też studentów na Balu Dziennikarza pod koniec maja i na festiwalu nauki na krakowskim rynku głównym w dziennikarskim namiocie pół miesiąca wcześniej. Ma się tę funkcję na studiach.
Marmurki są niezwykle proste w przygotowaniu. Bardzo krótko się pieką, około pięciu minut. Cały myk polega na tym, żeby po wyjęciu z piekarnika szybko przełożyć je na wałek, dzięki czemu zakrzywią się jak łódeczki. Marmurkowy wzór jak esy floresy, kakao i cynamon. Ciasteczka są najsmaczniejsze tego samego dnia. Potem robią się albo twarde jak kamień, albo wprost przeciwnie – miękną. Nie można ich przechowywać w plastikowych pudelkach ani szklanych słojach – robią się wilgotne.
Z ksiązki Hilaire Walden – Ciastka, ciasteczka i babeczki .
Składniki na 12 ciasteczek:
1 białko
40 g cukru pudru
2 łyżki mąki
3 łyżki stopionego masła
1 łyżka dobrego kakao w proszku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.
Ubij w misce białko na bardzo sztywną pianę. Ubijając nadal, powoli wsypuj cukier. Postała piana powinna być gęsta i gładka. Do miski przesiej mąkę. Powoli wlej masło i delikatnie wymieszaj. Odłóż dwie łyżki ciasta do małej miseczki, do reszty dodaj kakao i cynamon.
Na przygotowaną blachę nakładaj łyżką porcje ciemnego ciasta, zachowują przerwy między porcjami. Każdą porcję formuj w cieniutki krążek i nakładaj na nie nieco białego ciasta. Rozprowadzaj je tak, żeby uzyskać marmurkowy wzór. Mi najlepiej wychodziło to za pomocą widelca lub wykałaczki.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 4-6 minut. Ciasteczka powinny się tylko zapiec. Wyjmij blachę z piekarnika i od razu, jeszcze gorące, zdejmuj łopatką i układaj na wałku, żeby były wygięte. Po wyjęciu z piekarnika błyskawicznie twardnieją, dlatego jeśli nie uda się ich uformować szybko na wałku, można wstawić je do piekarnika jeszcze na chwilę i powtórzyć układanie na wałku.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/urodzinowe-wygibasy-marmurki.html