Wykonanie
Marmurki urodzinowe, kolejne urodzinowe
ciasteczka. A na imprezie urodzinowej dowiedziałam się, że dożywiam też studentów na Balu Dziennikarza pod koniec maja i na festiwalu nauki na krakowskim rynku głównym w dziennikarskim namiocie pół miesiąca wcześniej. Ma się tę funkcję na studiach.
Marmurki są niezwykle proste w przygotowaniu. Bardzo krótko się pieką, około pięciu minut. Cały myk polega na tym, żeby po wyjęciu z piekarnika szybko przełożyć je na wałek, dzięki
czemu zakrzywią się jak łódeczki. Marmurkowy wzór jak esy floresy,
kakao i
cynamon.
Ciasteczka są najsmaczniejsze tego samego dnia.
Potem robią się albo twarde jak kamień, albo wprost przeciwnie – miękną. Nie można ich przechowywać w plastikowych pudelkach ani szklanych słojach – robią się wilgotne.Z ksiązki Hilaire Walden –
Ciastka,
ciasteczka i babeczki .Składniki na 12
ciasteczek:1
białko40 g
cukru pudru2 łyżki
mąki3 łyżki stopionego
masła1 łyżka dobrego
kakao w proszku1 łyżeczka mielonego
cynamonuPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.Ubij w misce
białko na bardzo sztywną pianę. Ubijając nadal, powoli wsypuj
cukier. Postała piana powinna być gęsta i gładka. Do miski przesiej
mąkę. Powoli wlej
masło i delikatnie wymieszaj. Odłóż dwie łyżki ciasta do małej miseczki, do reszty dodaj
kakao i
cynamon.Na przygotowaną blachę nakładaj łyżką porcje ciemnego ciasta, zachowują przerwy
między porcjami. Każdą porcję formuj w cieniutki krążek i nakładaj na nie nieco białego ciasta. Rozprowadzaj je tak, żeby uzyskać marmurkowy wzór. Mi najlepiej wychodziło to za pomocą widelca lub wykałaczki.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 4-6 minut.
Ciasteczka powinny się tylko zapiec. Wyjmij blachę z piekarnika i od razu, jeszcze gorące, zdejmuj
łopatką i układaj na wałku, żeby były wygięte. Po wyjęciu z piekarnika błyskawicznie twardnieją, dlatego jeśli nie uda się ich uformować szybko na wałku, można wstawić je do piekarnika jeszcze na chwilę i powtórzyć układanie na wałku.