ßßß Cookit - przepis na Śmietankowe serduszka

Śmietankowe serduszka

nazwa

Wykonanie

T e ciasteczka nie są prezentem, ale mimo to miały być niespodzianką - na sylwestra - i próbowałam trzymać je w tajemnicy, ale jakoś nie potrafię wytrzymać :) Usprawiedliwieniem jest ich smak, zapach, superprostota i superszybkość wykonania, i konsystencja. Są leciutkie, nadmuchane, wyglądem przypominają ciasto francuskie. Przepis podpatrzyłam u Dorotus i przerobiłam po swojemu, oto co mi wyszło.
Składniki:
330 g mąki
250 g roztopionego masła
4 łyżki gęstej śmietany 12% i 1 łyżka kremowej 30%
1 żółtko
1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka, moje około 0,5 cm. Posmarować białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma cukru). Piec na blasze wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temp. 175 stopni, aż będą lekko zarumienione. Dobrym patentem jest też włączenie termoobiegu na ostatnie 2-3 minuty, wychodzą wtedy bardziej rumiane, ale nie przypalone.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/smietankowe-serduszka.html