ßßß
Takie pamiętam z dzieciństwa - chrupiące i obtoczone w cukrze. Pamiętam, że pojawiały się nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia. I że znikały równie szybko, jak teraz.Potrzebne:300 g mąki250 g masła5 łyżek śmietany 12%1 jajkoPosypka:1 białko jajkacukierMąkę i zimne masło siekam nożem na stolnicy (można wyrobić także w robocie kuchennym), następnie dodaję śmietanę i jajko. Wszystkie składniki powinny być wyciągnięte prosto z lodówki, a przy wyrabianiu nie używać rąk, by ciasto nie przyjęło za dużo ciepła.Wyrobione ciasto podsypuję mąką na stolnicy i wałkuję aż uzyskam mniej więcej prostokątny płat o grubości 2 cm. Smaruję cienką warstwą masła i składam na trzy części. Sklejam boki i zawijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na 30 minut (to dla niecierpliwych). Po tym czasie wyjmuję ciasto, wałkuję do grubości ok. 0,5 cm i wycinam ciastka foremkami lub kroję ostrym nożem. Ścinki łączące ponownie i wycinam dalej, aż ciasto się skończy.Wszystkie ciasteczka smaruję z jednej strony białkiem z jajka i maczam w cukrze. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę w 160 stopniach aż do momentu, kiedy ciasteczka zrobią się lekko złociste z wierzchu.Stygną bardzo szybko, więc po 10 minutach są gotowe do jedzenia. Przechowuję je w szczelnie zamkniętym słoiku.