Wykonanie

Patyczki, paluszki – jak zwał tak zwał, ważne że kruche,
serowe. Nie słodkie, bardziej wyraziste. Miały pasować do
wina. Ważne, żeby
ser miał wyrazisty smak. To nie może być łagodny
ser jak gouda. Paluchy musza być charakterne. Inaczej będą za mdłe. Przed wstawieniem do piekarnika część posmarowałam rozmemłanym
jajkiem, część zostawiłam „suchą”. Zdecydowanie lepsze są pierwsze. Mają ładniejszy kolor, przylepione ziarenka nie odpadają, a na wierzchu robi się apetyczna skorupka. Przy jajecznych łatwiej rozpoznać ten moment kiedy już są w sam raz i trzeba wyciągać z piekarnika. Zauważyłam tez, że „niejajeczne” bardziej lubią się przypalać, pomimo tej samej temperatury i czasu pieczenia. Podsumowując: posmarujcie wszystkie
jajkiem, będzie z tego parę korzyści :)

Paluchy były pieczone na babski wieczór. Jeden z lepszych wieczorów, właśnie z TYCH wieczorów w babskim towarzystwie. Z
winem i dobrym jedzeniem. W doborowym towarzystwie. Jeden z tych, który chce się powtórzyć: szybko, jak najszybciej, żeby znowu było tak fajnie.

Przepis z książki
Ciastka,
ciasteczka i babeczki Hilaire Walden (która skądinąd ma świetne pomysły na słone przekąski i wypieki).Składniki:12 dag
mąki i trochę do podsypywania1 łyżeczka łagodnej
musztardyszczypta
soliszczypta
pieprzu6 dag
masła7,5 dag
sera o wyrazistym smaku (u mnie gruyère, ale równie dobrze możecie użyć każdego innego, byle nie był łagodny jak gouda)2 łyżki
wody1
jajko, lekko ubite
sezam, siemię i
mak do posypaniaPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 o C Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.Przesiej
mąkę do salaterki, dodaj
sól i
pieprz. Dorzuć pokrojone w kostkę, schłodzone
masło i łyżeczkę
musztardy. Rozetrzyj palcami z
mąką tak, żeby powstała mieszanka przypominająca zacierki lub okruchy.Wsyp
ser, wlej
wodę, dodaj pół
jajka i szybko zagnieć ciasto.Przełóż ciasto na oprószoną
mąką stolnicę. Możesz rozwałkować ciasto na cienki placek i pokroić go na paluszki długości 10 cm lub odrywać po kawałku z kuli ciasta i formować bardzo cienkie wałki (średnica ok. 0,5 – 1 cm) w rękach – ja wybrałam drugi sposób.Paluszki ułóż na blasze, posmaruj pozostałym
jajkiem, posyp ziarnami. Wstaw po gorącego piekarnika na 8-10 minut, aż lekko się zrumienią.

PS. A pierniczki? Pierniczki przygotowują się już na Święta. I to wtedy będą miały swoją premierę, razem z innymi wigilijnymi przepisami.

Ryszard Kapuściński, Lapidaria II