Wykonanie
Chleb piekę od ponad roku.
Chleb pszenno-żytni piekę już nawet tak" na oko" i wyrobiłam sobie swój własny sposób na taki
chleb.Dzisiaj wi ę c podaj ę przepis na mój
chleb pszenno-żytni.Evence,Tatter i Dorotus serdecznie dziękuję za zaszczepienie chęci do upieczenia pierwszego bochenka(który wcale nie był idealny-wręcz przeciwnie:))Składniki :Na dwa duże bochenkiZaczyn:5 łyżek zakwasu żytniego (mocnego- gęstego)ok.2 szklanki
maki pszennej chlebowejok.1,5 szklanki letniej,przegotowanej
wodyCiasto właściwe :ok.1 kilo
mąki pszennej chlebowej (
maki może być więcej ale proponuje zacząć od kilo,
potem można w razie konieczności dosypać więcej)2 łyżki
soli1/2 szklanki
maki żytniejok.500 ml letniej,przegotowanej
wodyoliwa z oliwekWieczorem:Mocny zakwas wlewamy do szklanej miski,dodajemy
mąkę i
wodę . Dokładnie mieszamy,powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej
śmietany(w razie koniecznosci dosypujemy
makę lub dolewamy
wodę).Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.Rano:Zaczyn przelewamy do dużej miski,stopniowo dosypujemy
mąkę i dolewamy
wodę z
solą,wyrabiamy ciasto,pomagając sobie poprzez skraplanie rąk
oliwą z oliwy.Ciasto powinno być dobrze wyrobione po ok.25 minutach. Wyrobine ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia (w zależności od tego jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu-może to być 1-2 godziny ale może to trwać też dłużej). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części . Jedną odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (może być w lodówce) a drugą zagniatamy według swojego sposobu lub tak jak ja to robię,czyli w wałek i przekładamy do natluszczonego naczynia do wyrastania
chleba (zlepieniem do góry).Po ok.1,5 -2 godzinach ciasto powinno być dobrze wyrośnięte .

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C. Wyciągamy z piekarnika rozgrzaną blachę i posypujemy ją
mąką,na blachę wykładamy wyrośnięte ciasto
chlebowe,nacinamy je i wstawiamy do piekarnika,pieczemy przez 10 min.w 250 stopniach, następnie zmniejszamy tem. do 230 stopni C. i pieczemy przez następne 40 min.Przed końcem pieczenia blachę z
chlebem wysuwamy, wierzch
chleba smarujemy
woda (za pomocą zwykłego pedzelka), wyłączamy piecyk i wsuwamy ponownie
chleb .Gdy jest już suchy wyciągamy go i studzimy na kratce.Smacznego bo
chleb pyszniutki:)