Wykonanie
* na zdjęciu krem jest jeszcze nie do końca "związany" (twardy)Opis : Zdecydowałam się upiec ten tort na swoje urodziny, ponieważ kusił mnie już od dawien dawna. W końcu ogarnęłam się i wzięłam za jego wykonanie. Jest bardzo pracochłonny, ale wydaje mi się, że warto pokusić się o taki wysiłek, ponieważ tort jest bardzo bardzo smaczny.Przekładany jest w większości masą
żółtkowo-budyniowo-
maślaną, jak dla mnie jest dosyć ciężka, więc na pewno nie szybko powtórzyłabym ten tort (ale na szczęście nie każdy ma takie dylematy :) ). Jak na
torty orzechowe, za którymi nie przepadam, tu nie przeszkadzało mi w nim nic, ponieważ w głównej
masie nie ma
orzechów. Zaś są obecne w
bitej śmietanie z dodatkiem połamanego karmelu. Co owego karmelu mam jedną uwagę. Wydaje mi się, że jeśli miałabym go piec po raz kolejny, użyłabym zamiast niego pokrojonych
cukierków "
Krówki".Już wyjaśniam dlaczego. Wszystkim, którzy go kosztowali, bardzo przeszkadzało chrupanie
cukierków między zębami. Podczas błahego kosztowania
tortu, nagle natrafialiśmy na jakiś jego większy kawałek, który szczerze mówiąc był niemiłą niespodzianką (jak wiadomo karmel to twardy
cukierek, który po połamaniu może stać się również ostry). Tak wyglądało to kilka godzin po zakończeniu przygotowań
tortu. Na drugi dzień karmel lekko się roztopił i tym samym pofarbował całą
bitą śmietanę na brązowo oraz dodał większej
słodyczy delikatnemu jak dotąd w smaku tortowi. Niekoniecznie wyszło mu to na plusie, ponieważ mniej słodki smakował mi bardziej.Polecam w wersji oryginalnej lub z uwzględnieniem moich uwag.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : tortownica o śred. 26 cmSkładniki Na 1 Blat
Orzechowy* :60 g zmielonych drobno
orzechów laskowych3 łyżki
cukru pudru1 płaska łyżka
mąki pszennej3 duże
białka* należy przygotować 3 blaty* blaty można upiec dzień wcześniejSkładniki Na Masę Budyniowo-
Maślaną :15 dużych
żółtek12 płaskich łyżek
cukru pudru7 pełnych łyżek
mąki pszennej500 ml
mleka300 g
masła o temp. pokojowej1 łyżka spirytusu/2 łyżki
wódki1 łyżka
aromatu waniliowegoSkładniki Na Masę
Śmietanową :300 g
cukru kryształu/300 g
cukierków "
Krówki" (nie ciągutki, lecz kruche)500 ml
śmietany 36 %/30 % + 2 usztywniacze180-200 g uprażonych
orzechów laskowych**
orzechy wyłożyć na formę przeznaczoną do piekarnika i 10 min. przed końcem pieczenia jednego z blatów
orzechowych, włożyć je do piekarnika i wyciągnąć w momencie wyciągania blatu
orzechowego, a następnie pozbawić łupin, pocierając w dłoni kilka
orzechów jednocześnieSkładniki Dodatkowe :ok. 200 g
płatków migdałowych (opcjonalnie, dla dekoracji
boków tortu)Przygotowanie Blatów
Orzechowych :Ubić
białka na sztywno.Stopniowo dodawać
cukier puder.Ubijać do momentu uzyskania białej i lśniącej masy.Posypać po całej powierzchni
mąką.Wsypać
orzechy.Wymieszać delikatnie i dokładnie, aby masa nie straciła puszystości.Włączyć piekarnik na 170* C.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Posmarować lekko masłem/margaryną (wtedy upieczony blat prawie ześlizgnie się nam podczas wyciągania).Wyłożyć równo masą na blat
orzechowy.Wstawić do piekarnika.Piec 20-25 min. do momentu, kiedy lekko się zarumieni.Ok. 7-5 min. przed zakończeniem pieczenia blatu, przygotować następny wg tych samych czynności.Upieczony blat natychmiast wyciągnąć z formy.Przełożyć na duży talerz.Masę na następny blat wyłożyć równo na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (może być upieczony na tym samym papierze do pieczenia, a jeśli papier jest lekko zabrudzony od ciasta, należny pozostałości na papierze zeskrobać plastikową szpatułką).Z ostatnim blatem postąpić tak jak z poprzednimi.Przygotowanie Budyniu :Do
żółtek dodać
cukier puder,
mąkę i połowę zawartości
mleka.Zmiksować.W garnku/rondlu na średnim płomieniu doprowadzić do zagotowania drugą połowę
mleka.Przyrządzoną wcześniej mieszankę z
mlekiem, wlać do gotującego się
mleka.Mieszać stale ( najlepiej drewnianą szpatułką, odgarniając przywartą do dna warstwę budyniu, ponieważ jest to nieuniknione).Odstawić z płomienia.Ostudzić (ja stawiam garnek w otwartym oknie i często mieszam, aby nie zrobiły się tzw. "kożuchy").Przygotowanie Karmelu/Krówek :Karmel :Patelnię postawić na większym płomieniu.Wysypać na nią
cukier.Do jakiegoś szerszego i głębszego naczynia (np. blacha do pieczenia) wyłożyć papier do pieczenia.Gdy
cukier na patelni rozpuści się i uzyska płynną konsystencję, natychmiast wylać go na przygotowany papier do pieczenia.Odstawić do zastygnięcia i stwardnienia.Ostudzić.Połamać (np. wałkiem lub tłuczkiem) na małe kawałki, które będą odpowiadać nam samym.
Krówki :
Cukierki "
Krówki" posiekać lub pokroić na małe kawałki, które będą odpowiadać nam samym.Przygotowanie Masy Budyniowo-
Maślanej :
Masło utrzeć/zmiksować ze spirytusem/wódką i
aromatem waniliowym na puszystą i kremową masę.Dodawać po łyżce budyniu, stale miksując, aż masa stanie się jednolita.Przygotowanie Masy Śmietanowej :Dobrze schłodzoną
śmietanę (inaczej się nie ubije) ubić na sztywną masę.Dodać uprażone, a następnie posiekane
orzechy (odrobinę można zostawić dla dekoracji).Dodać połamany karmel/posiekane lub pokrojone "
Krówki" (odrobinę można zostawić dla dekoracji).Wymieszać delikatnie i dokładnie.Przygotowanie Końcowe :Tort układać wg warstw:* dla ułatwienia można sobie wcześniej podzielić masę bydyniowo-
maślaną na 4 równe części (ja każdą włożyłam do innej miseczki), poniewaz jest jej sporo1. blat
orzechowy1/4 masy budyniowo-
maślanej1/3 masy śmietanowej2. blat
orzechowy1/3 masy budyniowo-
maślanej1/2 masy śmietanowej3. blat
orzechowy1/2 masy budyniowo-
maślanejpozostałość masy śmietanowejboki: pozostałość masy budyniowo-
maślanej +
migdaływierzch: dowolna dekoracja z pozostałości
cukierków lub
orzechówTort należy włożyć na kilka godzin do lodówki, w momencie, kiedy masa z
masłem "zetnie" się całkowicie, możemy go kroić.