ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste drożdżówki z serem bez cukru (kołaczyki z ksylitolem)

Pełnoziarniste drożdżówki z serem bez cukru (kołaczyki z ksylitolem)

nazwa

Wykonanie

Pełnoziarniste drożdżówki to zdrowsza alternatywa pieczywa cukierniczego. Wystarczy zamienić cukier na ksylitol/stewię dzięki czemu kołaczyki będą mniej kaloryczne oraz nie będą tak wysoko podnosić poziomu glukozy we krwi jak po spożyciu z dodatkiem cukru (IG ksylitolu wynosi 8, IG cukru- 70). Natomiast wykorzystanie mąki z pełnego ziarna zwiększy ilość błonnika pokarmowego.
Do sporządzenia kołaczyków wykorzystałam drożdże instant dzięki czemu nie musiałam sporządzać rozczynu, do którego należy dodać cukier.
Składniki:
Mąka pełnoziarnista- 130g ( 1 szklanka)
Mleko- 250ml
Margaryna mleczna/masło- 60g
Drożdże instant- 1,5 opakowania
Ksylitol- 4 łyżki
Ser twarogowy chudy- 250 g
Jajka- 2 sztuki
Przepis:
1. Margarynę rozpuścić, dodać połowę mleka- wystudzić.
Resztę mleka podgrzać do temperatury pokojowej. W misce wymieszać drożdże z mąką, 1 łyżką ksylitolu, następnie dodać mleko, 1 jajko oraz tłuszcz z mlekiem. Wymieszać i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Ser wymieszać z żółtkiem i trzema łyżkami ksylitolu.
3. Z ciasta wyrabiać płaskie placki, na które należy nałożyć po około łyżce sera. Boki drożdżówek wysmarować białkiem jaj.
4. Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni .
Z przepisu wyjdzie ok. 8 drożdżówek.
Jedna drożdżówka dostarcza:
B-12 g T-8 , 5 g W-19 , 3 g E- 193 kcal WW-2
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/10/penoziarniste-drozdzowki-z-serem-bez.html