Wykonanie
FacebookGoogle+InstagramWspolpracaDietetyczne naleśniki- z
mąki orkiszowej, nadziane
twarogiem słodzonym
ksylitolemNaleśniki z
mąki orkiszowej zawierają zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego niż te sporządzone ze zwykłej białej
mąki, poza tym posiadają o wiele niższy Indeks Glikemiczny. Wykorzystując chudy
ser i
mleko ograniczacie spożycie tłuszczu ukrytego w produktach spożywczych. Natomiast zastosowanie zdrowszego zamiennika
cukru jakim jest
ksylitol (
cukier brzozowy) spowoduje zmniejszenie spożycia kalorii pochodzących z substancji słodzących prawie o 40%. Ponadto
cukier brzozowy posiada niższy IG niż
cukier dlatego polecany jest osobom odchudzającym się jak również cukrzykom.Do gotowych naleśników możecie dodać dowolne
owoce sezonowe.Smacznego ;)Składniki:Naleśniki:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1,5 szklanki (ok. 180g)
Mleko 1.5%- 1/2 szklanki (125ml)
Jajko- 1 całe i
białkoNadzienie
twarogowe:
Ser twarogowy chudy- 1 kostka (250g)
Żółtko jaj- 1 sztuka
Ksylitol- 4 łyżeczki (28g)Przepis:1.
Jaja ubić mikserem, w trakcie stopniowo dodawać
mąkę i
mleko. Odstawić na parę minut.2.
Ser wymieszać z
żółtkiem i
ksylitolem.3. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni teflonowej, nadziewać
twarogiem.Z przepisu wyjdzie 5 naleśników.Jeden naleśnik dostarcza:B-17 , 4 g T-2 g W-31 , 2 g E- 201 , 6 kcal WW-3
LegendaB -
białkoT - tłuszczeW - węglowodanyE - energiaWW - Wymiennik węglowodanowyŁączna liczba wyświetleńPartnerstwoO mnieMarzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie
cukru i białej
mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Kontakt:E-mail:
[email protected]