Wykonanie
Od pewnego czasu
cukier stał się moim wrogiem numer 1.Po dłuższym detoxie
słodyczowym dopadła mnie w końcu nieunikniona ochota na coś słodkiego, postanowiłam oszukać mój apetyt czymś jakże podobnym, a innym.Wykorzystałam stary przepis z lat dzieciństwa, który przerobiłam na zdrowszą wersje.
Mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wykluczyłam dodatek
cukru.Jako dodatek do
ciasteczek najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany
jabłek :DTaka zdrowsza alternatywa
słodyczy z pewnością spodoba się osobom dbającym o swoją sylwetkę, ale również sprawdzi się idealnie jako przekąska do pracy/szkoły/bądź do
kawy.Składniki:
Maka z pełnego przemiału- 2 szklanki
Ser twarogowy-200g
Jogurt naturalny- 2 łyżkiMargaryna/masło-60g
Jabłka- 2 sztuki
CynamonPrzepis:Z
mąki,
margaryny,
jogurtu i
sera wyrobić ciasto.
Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę posypać
cynamonem. Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich położyć kawałki
jabłka, zawinąć końcówki do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.Z przepisu wyjdą około 24
ciasteczka.Jedno
ciastko dostarcza:B-3 , 33 , 3 g T-2 , 3 g W- 8 , 4 g E- 67 kcal WW-1