Wykonanie

Syjamska potrawka to danie, którego nauczyła mnie moja dawna współlokatorka również dietetyczka. Potrawa jest bardzo pyszna, ja ją podaję z
ziemniakami, ale równie dobrze można użyć
ryżu.Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, ja się zakochałam w tej potrawie i z tego względu często gości u mnie na
stole :)Składniki:
Marchew- 2 duże sztuki (180g)
Groszek konserwowy- 1 puszka
Masło- 1 łyżka (10g)P ierś z
kurczaka- 400g
Mąka pszenna- 1-2 łyżki (10-20g) do zagęszczenia potrawy, 100g do obtoczenia
kurczakaŁyżeczka
cukru (5 g)Szczypta
soliPrzepis:1 .
Marchewki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać gorącą
wodą tak aby przykrywała
marchewkę na 2 cm . Dodać łyżkę
masła,
sól ,
cukier i gotować aż warzywa zmiękną.

2 .
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w
mące . Podsmażyć
mięso na patelni.3. Gdy
marchewki będą miękkie dodać do nich puszkę osączonego
groszku konserwowego i podsmażone wcześniej
mięso. Wszystko razem gotować do zagęszczenia potrawy. Zagęścić
mąką z
wodą.4 . Podawać z ugotowanymi
ziemniakami lub
ryżem.
Mięso przed obtoczeniem w
mącę można posypać ulubionymi
przyprawami .Z przepisu wyjdą 4 porcje.Jedna porcja dostarcza:B-30g T-4 g W- 43,5g E- 400kcal WW- 4