Wykonanie
Dziś mam dla Was słodką propozycję deseru z
mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Wypiek jest bezglutenowy w związku z tym jest idealny dla osób posiadających alergię na gluten jak i dla osób lubiących poznawać nowe smaki kulinarne.Jabłecznik
mieli okazję spróbować moi goście- zasmakował wszystkim !Gorąco polecam ! :)Składniki:Dolna warstwa ciasta :
Mąką kukurydziana-1 szklanka (115g)
Mąką ziemniaczana- 1 szklanka (160g)
Cukier- 1/3 szklanki (70g)
Proszek do pieczenia bezglutenowy- 2 łyżeczki
Jajka- 2 sztuki
Margaryna mleczna- 1/3 kostkiMasa
jabłkowa:
Jabłka- 3 sztuki (600g)
Cukier- 6 łyżeczek (60g)
Cynamon- do smakuKruszonka:
Margaryna mleczna- 1/3 kostki
Cukier- 4 łyżki (40g)
Mąka kukurydziana- 3 łyżki (30g)Przepis :1.
Jaja wbić do miski, dodać przesiane
mąki,
proszek do pieczenia,
cukier i
margarynę. Ciasto ugnieść na gładką konsystencję.2.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dodać
cynamon i
cukier, dusić na ogniu dolewając co jakiś czas
wodę. Czynność ta powinna trwać, aż do momentu uzyskania miękkich rozpadających sie kawałków
jabłek. Schłodzić.3. Tortownicę wyłożyć papierem,na spód położyć ciasto, następnie tę warstwę kłaść masę z
jabłek.4.
Margarynę ugnieść z
cukrem i
mąką kukurydzianą, odrywać kawałki układając na cieście (kruszonka nie przykryje całej powierzchni ciasta, pod wpływem temperatury trochę się "rozleje").5. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza .Z przepisu wychodzi ciasto wysokości około 3-4 cm.1 kawałek ciasta zawiera:B-3,2g T- 14 , 7 g W-41,2g E- 303 kcal WW- 4