Wykonanie
Deser powstał spontanicznie, kiedy po świętach zostały
owoce i trochę
sera nie wykorzystanego do sernika :)Warstwy bardzo fajnie prezentują się w ozdobnych szklaneczkach, czy słoiczkach, a i w smaku równoważą się idealnie – słodki spód z
biszkoptów, nie za słodka masa serowa i lekko kwaskowaty mus z liczi – idealnie :)Składniki:Spód:8 podłużnych
biszkoptów2 łyżki słodkiego
kakao2 łyżki
mioduSer:6 łyżek
sera białego z wiaderka1,5 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru waniliowegoMus:2 garście
owoców liczi2 łyżeczki
żelatynysok z jednej
pomarańczycukier do smakuPrzygotowanie:Spód:
Biszkopty kruszymy i łączymy z
kakao i
miodem.Przekładamy do szklanek/słoiczków i wyrównujemy.Wkładamy do lodówki.
Ser:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie
wody. Dodajemy do
sera, słodzimy
cukrem waniliowym, mieszamy dokładnie.Warstwę
sera wykładamy na spód z
biszkoptów, wkładamy do lodówki, by stężała.Mus:
Owoce liczi obieramy i wrzucamy do garnka, wlewamy sok z jednej
pomarańczy i wsypujemy
cukier.Całość zagotowujemy.Kiedy
owoce z
sokiem się zagotują, odlewamy odrobinę gorącego soku i rozpuszczamy w nim
żelatynę.Rozpuszczoną przelewamy z powrotem do garnka, miksujemy wszystko blenderem na mus.Kiedy masa serowa jest już stężała, wylewamy na nią nasz mus i cały gotowy deserek wkładamy do lodówki, by mus stężał i całość się schłodziła.





Kategorie: