Wykonanie
Obiecałam więc jest, domowy hamburger :) Według moich kubków
smakowych, z moimi ulubionymi dodatkami i tak jak ja osobiście lubię :)Ale Wy możecie dodać swoje ulubione dodatki i zmodyfikować go po swojemu :)Składniki podaję Wam na 3 hamburgery, bo ja tyle robiłam ( moje kotlety były dość grube ), ale z tej ilości
mięsa spokojnie wyjdą 4, także możecie wszystkie dodatki zwiększyć o 1 ;)Składniki:– 3
kajzerki– 500g
mięsa mielonego wołowego– 3 liście
sałaty lodowej– 2-3
ogórki konserwowe– 2 łyżki
bułki tartej– 3 plastry
sera topionego– 3 plastry
pomidora– 2
cebule– 2 ząbki
czosnku–
przyprawy:
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz– sos do hamburgerówPrzygotowanie:* Zaczynamy od przygotowania kotletów z
mięsa.
Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy
solą,
pieprzem, rozdrobnionym przez praskę
czosnkiem i
ziołami prowansalskimi. Dodajemy
bułkę tartą i jedną drobniutko posiekaną
cebulkę.Formujemy płaskie i okrągłe kotlety, smażymy z obu stron.* W tym czasie
ogórki kroimy wzdłuż w plastry,
pomidora w plasterki, a
cebulę w piórka (
cebulę podsmażałam wcześniej na patelni chwilkę by zmiękła, ale to nie jest konieczne).*
Kajzerki przekrawamy i wkładamy na chwilę do piekarnika by były ciepłe.* Na ciepłe
bułki układamy kolejno : sos,
cebula,
sałata, kotlet,
ser,
ogórek, sos.
Kategorie: