ßßß
Gulasz z serc drobiowych – przez wielu nie lubiany, a wręcz nie tolerowany :) Ja sama nigdy nie przepadałam za sercami, żołądkami, wątróbkami itp. – zmora mojego dzieciństwa.A teraz kupuję, gotuję i jem ( i to ze smakiem ) ;) Zmienia się, kiedy zaczyna się gotować samemu, dla swojej rodziny :)Gulasz przepyszny, delikatny, bardzo dobry :)Składniki:1kg serc drobiowych1 cebulapół łyżeczki papryki słodkiej w proszku2 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegołyżeczka vegety ( domowej roboty )2 ząbki czosnkumąka ( do zagęszczenia sosu )łyżka masła ( do podsmażenia )sól, pieprz, maggi do smakuPrzygotowanie:Serca myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół ( można zostawić w całości ).Podsmażamy na oliwie z dodatkiem łyżki masła, przez mniej więcej 10 minut, średnim ogniu.Podsmażone serca przekładamy do garnka, a na patelnię, na której się smażyły, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Zeszkloną dodajemy do serc.Serca z cebulką zalewamy wodą ( tyle by je zakryła ), dodajemy liście i ziele angielskie, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem, maggi i vegetą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.Kiedy nasze serca są już miękkie, możemy dodać odrobinę mąki, by trochę zagęścić sos ( w zależności jaki lubimy ) i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Kategorie: