Wykonanie

Gulasz z
serc drobiowych – przez wielu nie lubiany, a wręcz nie tolerowany :) Ja sama nigdy nie przepadałam za
sercami, żołądkami,
wątróbkami itp. – zmora mojego dzieciństwa.A teraz kupuję, gotuję i jem ( i to ze smakiem ) ;) Zmienia się, kiedy zaczyna się gotować samemu, dla swojej rodziny :)Gulasz przepyszny, delikatny, bardzo dobry :)Składniki:1kg
serc drobiowych1
cebulapół łyżeczki
papryki słodkiej w proszku2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiegołyżeczka
vegety ( domowej roboty )2 ząbki
czosnkumąka ( do zagęszczenia sosu )łyżka
masła ( do podsmażenia )
sól,
pieprz,
maggi do smakuPrzygotowanie:
Serca myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół ( można zostawić w całości ).Podsmażamy na
oliwie z dodatkiem łyżki
masła, przez mniej więcej 10 minut, średnim ogniu.Podsmażone
serca przekładamy do garnka, a na patelnię, na której się smażyły, wrzucamy
cebulę pokrojoną w kostkę i
czosnek. Zeszkloną dodajemy do
serc.
Serca z
cebulką zalewamy
wodą ( tyle by je zakryła ), dodajemy liście i
ziele angielskie, przyprawiamy
papryką,
solą,
pieprzem,
maggi i
vegetą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.Kiedy nasze
serca są już miękkie, możemy dodać odrobinę
mąki, by trochę zagęścić sos ( w zależności jaki lubimy ) i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.



Kategorie: