ßßß Cookit - przepis na Smażone polędwiczki wieprzowe podane z konfiturą agrestowo-porzeczkową

Smażone polędwiczki wieprzowe podane z konfiturą agrestowo-porzeczkową

nazwa

Wykonanie

Mięso ze słodkimi dodatkami to zdecydowanie nie mój faworyt kulinarny. Czasem jednak miewa się ochotę na to, co nie jest wśród ulubionych dań. Tak też było w przypadku tych polędwiczek . Zastanawiając się nad sposobem ich podania, wpadłam na pomysł by wykorzystać przygotowane kilka dni wcześniej konfitury .
500 g polędwicy wieprzowej
300 g ziemniaków
300 g fasoli szparagowej
1 łyżka masła
konfitura agrestowo-porzeczkowa (przepis znajduje się tu)
1 łyżka masła
liście shiso, natka pietruszki
Polędwiczki kroimy w plasterki o grubości około 6-9 milimetrów. Przyprawiamy je, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy mięso na oliwie z oliwek (stopień wysmażenia w zależności od upodobań). W miedzyczasie gotujemy ziemniaki i fasolkę szparagową. Po odlaniu fasolki dodajemy do garnka łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Polędwiczki z konfiturą agrestowo-porzeczkową (na wierz której dajemy trochę drobno posiekanych liści shiso) podajemy z fasolą szparagową z masłem oraz ziemniakami posypanymi natką pietruszki.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/smazone-poledwiczki-wieprzowe-podane-z-konfitura-agrestowo-porzeczkowa